Битка за 31 тона злато

5647
Битка за 31 тона злато
Снимка: iStock

Случаят с 31 тона венецуелско злато, депозирани в Банката на Англия (BoE), претърпя пълен обрат, съобщава БГНЕС, позовавайки се на Би Би Си. Лондонският апелативен съд отмени присъдата, издадена миналия юли от Върховния съд, в която на Хуан Гуайдо е предоставено администрирането на златните кюлчета, депозирани в BoE, чиято стойност се оценява на 1 милиард долара. Това решение се основаваше на факта, че британското правителство категорично е признало Гуайдо за временен президент на Венецуела. Съдебните спорове за венецуелските златни кюлчета, депонирани в трезорите на Банката на Англия, започнаха в началото на 2019 г., когато над 50 държави признаха Гуайдо за законен президент. Така, делото ще се върне във Върховния съд, за да определи категорично кого правителството на Обединеното кралство наистина признава за президент на Венецуела - Мадуро или Гуайдо.

Позицията на британската държава е в центъра на този спор, тъй като тя определя кой е компетентният орган за достъп до 31-те тона злато. В решението си Апелативният съд отхвърля тезата, че британското правителството е признало "недвусмислено" Гуайдо за държавен глава на Венецуела - статус, който се поддържа от борда на Централната банка на Венецуела (BCV), назначен от лидера на опозицията. На 04.02.19 г. тогавашният британски министър на външните работи Джереми Хънт излезе с изявление, в което признава Хуан Гуайдо за „временен конституционен президент на Венецуела до провеждането на надеждни избори“ в южноамериканската държава. Вместо това, съдът се съгласява с позицията на управителния съвет, назначен от Мадуро, че макар да е признал Гуайдо в политическо изявление, той „де факто“ се занимава с правителството на Мадуро, с което поддържа дипломатически отношения.

Прогноза: Златото поскъпва рекордно до 2030 година

Златото премина нивата от 2 000 долара за тройунция за първи път от 8 години насам и запазва нивото си вече близо седмица. В сравнение ...

За първи път правителството на Мадуро поиска връщането на златото през декември 2018 г., но в началото на следващата година Английската централна банка отхвърли искането. Решението на BoE е взето няколко дни след като Гуайдо се провъзгласява за „временен президент“ на страната на 23.01.19 г., аргументирайки, че изборите през 2018 г., спечелени от Мадуро, са измамни. През януари миналата година Гуайдо поиска чрез писмо, изпратено до тогавашния министър-председател Тереза Мей и тогавашния управител на Банката на Англия Марк Карни, златото да не се предава на правителството на Мадуро, защото то ще бъде ползвано за корупционни цели.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект

Бежанци: Група от деца и възрастни от Белгород се спасиха в Санкт Петербург (ВИДЕО)

В отговор на Путин: Полша излезе от Договора за обикновените въоръжени сили в Европа

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа