X
 
 

Битката за Brexit: Ще има ли предсрочни избори във Великобритания?

3871 5
photo of Битката за Brexit: Ще има ли предсрочни избори във Великобритания?
Снимка: Getty Images/Guliver
Ще има или няма да има предсрочни избори във Великобритания на 14 октомври? Този въпрос става все по-отчетлив, след като днес, 3 октомври, се очаква кабинетът на британския премиер Борис Джонсън да внесе предложение да има предсрочни парламентарни избори, ако британският парламент реши да няма твърд Brexit.

Борис Джонсън заяви, че не иска избори, но напредъкът с ЕС би бил "невъзможен", ако противниците му спечелят, смята той според БГНЕС.

Десетки хиляди протестират срещу намеренията на Джонсън да спре заседанията на парламента

Десетки хиляди протестиращи излязоха на митинги в цяла Великобритания в опит да покажат недоволството си от решението на британския пре...

Вътрешните му противници при консерваторите обединяват сили с лейбъристите, за да внесат законопроект, предназначен да спре Великобритания да напусне ЕС на 31 октомври без споразумение. В този случай премиерът ще бъде принуден да поиска забавяне до 31 януари 2020 година, информира BBC.

Джонсън настояваше, че с подкрепата на депутатите той ще може да постигне промени в сегашната сделка за Великобритания за Brexit - договорена от Тереза Мей и отхвърлена три пъти от британския парламент - на срещата на върха на 17 октомври. Но той каза, че ако депутатите гласуват за блокиране на процеса, те "ще отсекат краката на позицията на Обединеното кралство".

Сегашният британски премиер заяви, че няма "обстоятелства", при които той лично да поиска Брюксел да забави Brexit и на преговарящите от Великобритания трябва да им бъде позволено да продължат работата си без намеса от Уестминстър.

"Нека да продължим с дневния ред на хората, като се борим с престъпността, подобряваме здравното осигуряване, стимулираме училищата, намаляваме разходите за живот и позволяваме на талантите имат възможности в цялото Обединено кралство. Не искам избори и вие не искате избори", добави Джонсън.

ЕС е склонен да удължи преговорите с Великобритания за Brexit

Европейският съюз е склонен да отложи датата на излизане на Великобритания от ЕС, съобщава агенция TACC, като се позовава на британския...

Изправени пред обещанието на Джонсън да напусне ЕС на 31 октомври, със или без споразумение, редица депутати се събраха независимо от партийната си принадлежност, за да се опитат да предотвратят това. Очаква се те да представят законопроект, съгласно постоянна "заповед 24" - правило на Общността, което позволява да се свикват спешни дебати. Потенциалният закон, който беше публикуван от депутата - лейбърист Хилари Бен, ще принуди премиера да поиска забавяне на Brexit до 31 януари 2020 година, освен ако депутатите не одобрят нова сделка или не гласуват в полза на Brexit без сделка до 19 октомври.

"Бунтовниците тори", които включват бивши министри, бяха предупредени, че тези, които подкрепят законопроекта, са изправени пред изгонване от партията и премахване от изборните листи. Но водещите фигури, включително бившият министър на правосъдието Дейвид Гоук, настояха, че въпреки заплахата, те ще продължат напред и - по думите им - ще поставят "националния интерес" пред собствения си.

Говорейки на публичен форум снощи, лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин каза на привържениците си, че неговата партия е готова за гласуване, добавяйки: "Ще се радвам, когато дойдат изборите. Готов съм за тях, ти си готов за тях, ние сме готови за тях."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Казал съм го много пъти! Brexit - impossible!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Ха,ха,ха... Точно както пееше Висоцки в "Дорожная история" - "Ищу я выход из ворот, - Но нет его, есть только вход, и то - не тот."!
  : 0 !
 • Сканди за грамотните 3 Сканди за грамотните преди 1 месец Профил на трол?
  Първата буква в алфабет ? Втората буква ? А третата ?
 • Днес чета че в библиотеката на Вестминстър 2 Днес чета че в библиотеката на Вестминстър преди 1 месец Профил на трол?
  открили книга с титлата Темелите на Демокрация , от Джон Лок , изгубена при една ревизия в годината 1720 , годината в която взели решение за построяване на Вестминстър Бридж . Добре че книгата пак е намерена !
 • Уплашен съм ! 1 Уплашен съм ! преди 1 месец Профил на трол?
  Изборите в страната на демократичната люлка ! Биберон ми дай !