Бивш руски министър ще отговаря за присвояване на десетки милиони

852
Бивш руски министър ще отговаря за присвояване на десетки милиони
Снимка: Getty Images/Guliver

Бившият руски министър Сергей Абизов е арестуван за присвояване на 62,2 млн. долара, предаде в. "24 часа".

Арестът е станал факт, след като Абизов е бил примамен да се върне в Русия, която напусна преди време. Той кацнал на летище "Внуково 3" с частен самолет и веднага бил задържан. Има обаче и версия, че е хванат в дома му в Подмосковието.

Цяло корупционно море, а само 9 дребни цаци в мрежата

Голямата корупция или е мит, или белите якички просто не ги хващат. Или ако ги хванат, от притеснение, некадърност или някакви користни...

Абизов е обвинен в създаване на престъпна група чрез използване на служебно положение и в измама в особено големи размери. Бившият министър ще отговаря за присвояване на 4 млрд. рубли или над 62,2 млн. долара от “Сибирски енергийни компании” и “Регионални енергийни мрежи” в Новосибирска област. Според обвинението парите били изнесени в чужбина. При първите разпити в следствието Абизов не се е признал за виновен.

Смята се, че в последно време Абизов е живял в Тоскана. Той е роден в Беларус, считан е за вундеркинд. Учи в интернат, след което става студент по математика и още в първи курс регистрира своя компания за продажба на дрехи от Турция. През 90-те години бизнесът му се разширява с внос на кетчуп и цигари от България. Между 1998 и 2011 година той се занимава с бизнес в различни компании.

Абизов се насочва към политиката заради руския премиер Дмитрий Медведев, който иска да създаде правителство, действащо заедно с гражданското общество. В това "отворено" правителство Абизов влиза като министър без портфейл. След преизбирането на Владимир Путин за президент през миналата година за Абизов вече няма място в новия кабинет.

Докато е в кабинета обаче, министърът с предприемачески дух е един от най-високоплатените чиновници. През 2015 г. той оглавява рейтинга на най-богатите министри с 455,6 млн. рубли. Следващата година доходът му е 520,9 млн. рубли, но е изпреварен от министъра за Северен Кавказ Лев Кузнецов. През 2018 г. сп. Forbes оценява състоянието му на 600 млн. долара и той влиза сред 200-та най-богати хора на Русия, като заема 162-о място. Самият той винаги е твърдял, че може да оправдае напълно средствата, с които разполага.

Гърция направи нова крачка към сваляне на имунитета на министри и депутати заради дела за корупция

Гръцките депутати гласуваха поправки в конституцията на Гърция, целящи по-лесно съдебно преследване на корумпирани политици. Това беше ...

През 2017 година обаче платформата за разследвания на опозиционера Алексей Навални съобщава, че Абизов притежава имение в Италия, което струва около 11,7 млн. долара. Именно там се смята, че в последните месеци е пребивавал министърът със семейството си. Медиите в Русия му откриха и жилище във Великобритания.

След задържането на Абизов излезе информация, че той заедно с още двама души е ответник и по дело за 523,6 млн. долара, свързано с фалита на инженеринговата компания “Група Е4”. Два месеца преди задържането му срещу него завел дело и олигархът Виктор Вакселберг. Има обаче и друга версия - че случаят с Абизов е свързан с търговски спор, поради което намесата на правоохранителните служби изглежда доста опасна и може да говори за определен натиск.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа