X
 
 

Бившият словашки президент Киска обвинен в данъчни измами

786 0
Бившият словашки президент Киска обвинен в данъчни измами
Снимка: Getty Images/Guliver
Словашката полиция обвини бившия президент Андрей Киска в данъчни измами, разпалвайки брожения на политическата сцена преди изборите, които трябва да се проведат през февруари.

Полицията подозира Киска, който в момента е лидер на опозицията, в нарушения при финансирането на кампании преди да стане президент през 2014 г. Той може да се изправи пред присъда до 12 години затвор, ако бъде признат за виновен, съобщава Euronews.

Изборите в Словакия ще се проведат през февруари

Словакия ще проведе избори през февруари, заяви говорителят на парламента, цитиран от АФП. Проучвания на общественото мнение предполага...

„Измамата е свързана с откриване на данъчни постъпления за предизборната президентска кампания в документите на компания на Киска, въпреки че тези дейности не са част от дейността на компанията“, заяви полицията.

Киска отрича всякакви нарушения.

Той плати за президентската кампания чрез фирмата си KTAG. Фирмата е декларирала данъци на стойност 146 000 евро (165 588 долара), които не бяха одобрени от данъчния орган, който впоследствие наложи десетки хиляди евро допълнителни данъци и санкции върху компанията.

Полицията разгледа данъчните записи на компанията два пъти през последните години и не повдигна обвинения. Трето разследване беше открито отново тази година.

Обвинението беше отправено ден след като Роберт Фицо, лидерът на най-голямата управляваща партия Смер и бивш дългогодишен премиер, беше обвинен в разпространение на расова омраза.

Нови детайли около убийството на словашкия журналист Ян Куциак

Словашки бизнесмен, обвинен в убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куциак, изглежда е решил да го убие, след като не у...

Киска, съперник на Фицо, когото той победи на президентските избори, отдавна заяви, че очаква обвинения като част от политическата борба срещу него от Фицо.

„Фицо продължава с отмъщението си. Не се страхувам от него, бил съм го веднъж, отново ще го бия“, каза Киска на пресконференция.

Сега Киска управлява нова политическа партия За Люди (За хората), която е втората или третата по проучвания на общественото мнение преди изборите на 29 февруари.

Подкрепата за Фицо намаля, но все още остава най-популярната партия с подкрепа от около 20%. Не е ясно обаче дали той или по-скоро група от опозиционни партии ще могат да формират мнозинство в парламента.

Словакия бе разтърсена от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му през 2018 г., за което прокурорите смятат, че е поръчано от бизнесмена Мариан Кочнер, който има силни връзки с висши държавни служители. Той и неговите предполагаеми сътрудници ще бъдат изправени пред съдебен процес на 19 декември.

Словашкият премиер подаде оставка заради убийството на журналиста Ян Куцияк

Словашкият премиер Роберт Фицо обяви, че е готов да подаде оставката си, за която настоява опозицията след убийството на журналиста Ян ...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари
ЛЮБОВЕН хороскоп за 27 - 31 януари

Овен Овните трябва да спрат да мечтаят за невъзможното, за принца на бял кон и за романтиката от филмите. Опитайте се да бъдете по-здраво стъпили...