Близък до ФСБ източник с интересни версии за катастрофата с Пригожин

17778
Близък до ФСБ източник с интересни версии за катастрофата с Пригожин
Снимка: принтскрийн/YouTube/УНІАН

При анализа на версиите за катастрофата на самолета на Евгений Пригожин експертите правят сравнения с три случая на предишни авиационни произшествия. Става дума за аварийно кацане на Ту-154 в Ижма през 2010 г., катастрофа на Ан-148 в Белгородска област през 2011 г. и катастрофа на А321 над Синайския полуостров през 2015 г.

Това твърди източник на свързания с Федералната служба за сигурност (ФСБ) на Русия "Телеграм" канал ВЧК-ОГПУ.

Опитен пилот се справя и без захранване

Още: Всеки пети руснак вярва, че смъртта на Пригожин е отмъщение на Путин

Първият посочен инцидент, при който всички оцеляха, отлично показва, че дори и цялата електроника на самолета да откаже, има решение. Източникът е "сигурен", че опитният командир на полета с Пригожин на борда - Алексей Левшин - не би допуснал машината да изгуби контрол, дори ако всички системи (които, между другото, имат няколко нива на предпазна мрежа) откажат. За да приземи самолета, асът се нуждае от "хоризонт" и от скоростомер, които могат да работят без източник на захранване, отбелязва източникът на ВЧК-ОГПУ.

Самолетът с Пригожин е имал достатъчно височина

Вторият пример илюстрира най-желаната версия за длъжностните лица в момента, пише каналът. Причината за катастрофата на Ан-148 се приписва на прекомерната скорост, дължаща се на "липса на подходяща координация между членовете на екипажа". Съобщава се, че пилот от Мианмар е бил на един от пултовете за управление, а партньорът му инструктор се е разсейвал с разговори. Друг паралел с това произшествие е, че Ан-148 е започнал да се разпада във въздуха от претоварване, в частност крилото на самолета се е откъснало.

Тук височината е в полза на екипажа на Embraer на Евгений Пригожин. На 8,5 км пилотите биха имали достатъчно време да изравнят машината, докато Ан-148 преминава в този режим почти над земята.

Снимка: Getty Images

Още: “Вагнер" - чудовището, което изгради Путин, стана неудобно: Чавдар Стефанов в “Отговорите“ (ВИДЕО)

Бомба на борда?

ФСБ определи трагедията с полета на Kagalym Air през 2011 г. като терористичен акт. В разбилия се самолет над Тверска област - Embraer, както и в A321, багажното отделение е слабо видимо и ако е имало взривно вещество, то е можело да бъде поставено там. Експлозия в опашната част на самолета би могла да изведе от строя системите за рулиране, тъй като кабелите минават по тавана или пода, и пилотите не биха могли да управляват самолета.

Има много изненади, които записващите устройства могат да разкрият. Въпреки това се носят слухове, че ако в декодираните записи има "неизвестен шум", който говори за експлозия (той е присъствал в записващите устройства на самолета, разбил се над Синайския полуостров), той може да бъде засекретен. А ако пък се чуят разговори на пилотите или например комуникация по "затворена" връзка с пътниците в кабината, тя ще бъде публикувана, пише каналът.

Удар с ракета?

Още: "Добре съм": Вижте последното видео на Пригожин (ВИДЕО)

Версията за ракети, поразили самолета на Евгений Пригожин, засега не се разглежда. Сблъсъкът с птица или дрон - също. Причината е устойчивостта на конструкцията.

Бразилският самолет Embraer Legacy е един от най-надеждните и с него не е имало предишни произшествия. За да се откъсне крило, самолетът би трябвало да се сблъска с друга подобна машина, зенитна ракета или да изпита претоварване от около 6 единици.

"Що се отнася до умишлената деформация на крилото или фюзелажа, експертите се отнасят критично към тази версия. Става дума за това, че ако крилото или опашката са били условно "подадени", би било изключително трудно да се изчисли степента на необходимите повреди, които биха могли да преживеят претоварването при излитане", добавя източникът на ВЧК-ОГПУ.

Загуба на крило

Още: Кремъл не отхвърля версията катастрофата с Пригожин да е умишлена

В същото време експертите са единодушни, че причината за катастрофата е загубата на крилото. Пилотите не са имали възможност да приземят самолета без него. Основните резервоари за гориво при този модел реактивни самолети са разположени в крилата. Зареждането с гориво става през отвор във фюзелажа, но горивото влиза и се пълни първо в крилата.

По предварителна информация - самолетът на ръководителя на ЧВК "Вагнер" е бил наполовина зареден с гориво (4 тона, само в крилата) няколко седмици преди полета.

За да се говори за взривно устройство, е необходимо да се разбере как то е могло да бъде взривено. Таймерът може да се използва само ако е бил активиран непосредствено преди полета, като се има предвид постоянното отлагане на датите и часовете на полетите. GSM сигналите на височина 8,5 километра почти не съществуват, пише ВЧК-ОГПУ.

Още: Русия няма да разследва самолетната катастрофа с Пригожин според международните правила

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Предупреждения и примери: Русия засилва саботажа в цяла Европа

Заради традиция на Великден: Кипър трябваше да потушава над 100 пожара

Чехия и Естония бойкотират встъпването в длъжност на Путин, Прага отзова посланика си в Русия

Русия твърди: Превзехме Очеретино (КАРТА). Лоши новини за Украйна от фронта

Помощник на руснаците, организирал стая за мъчения, бе взривен в Бердянск (ВИДЕО)

Великден в Украйна: Руснаците удариха центъра на Харков с авиобомба (ВИДЕО)

НАТО е определила две "червени линии", след които ще се намеси в Украйна?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа