Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Борис Джонсън: Мирът не е даденост

04 декември 2019, 14:45 часа • 1231 прочитания

Мирът не е даденост, предупреди Борис Джонсън при откриващата си реч на срещата на върха на НАТО край Лондон по повод 70-годишнината на Алинаса, цитиран от "The Telegraph".

Фактът, че днес ние живеем в мир показва силата на простото предложение в сърцевината на този съюз: докато сме заедно, никой не може да се надява да ни победи и следователно никой няма да започне война, заяви премиерът на Великобритания.

Джонсън припомни, че НАТО е у дома си, защото преди 70 г. първата централа на организацията е била именно на Острова, а освен това Великобритания е сред основателките на организацията.

Историята показва, че мирът не може да се приема за даденост, дори и сега, когато празнуваме тази годишнина, ние трябва да гарантираме, че нашите дела съвпадат с думите ни, призова Борис Джонсън. По думите му НАТО защитава 29 държави и близо един милиард души.

Зверството в Лондон миналия петък показва, че ние трябва да работим заедно в борбата с тероризма и е жизненоважно мисиите на НАТО да отговорят на тази заплаха, смята той

Премиерът на Великобритания каза, че Обединеното кралство е непоколебимо в ангажимента си към НАТО и отбеляза, че страната му отделя повече от 2% от БВП за отбрана. Той заяви, че се гордее, че отделя най-много средства от всички други европейски държави за бойната готовност на НАТО. Джонсън сподели, че Лондон предлага бронирана бригада, две ескадрили и шест бойни кораба, включително и нови самолетоносачи за нуждите на Алианса.

На този съвет ние имаме възможността да засилим единството, което прави НАТО най-големия и най-успешния съюз в историята и да приемем нови стъпки, необходими, за да се гарантират още 70 г. мир и безопасност, обяви Джонсън.

Срещата започна с обща снимка на лидерите от Алианса.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес