Брюксел одобри сделката на Келнер с "Теленор"

1685
Брюксел одобри сделката на Келнер с "Теленор"
Снимка: БГНЕС

Европейската комисия одобри сделката на чешкия магнат Петър Келнер с норвежкия телеком "Теленор" за придобиването на бизнеса му в България, Унгария, Сърбия и Черна гора, съобщиха от Брюксел.

Така финансовата и инвестиционна група на Келнер ППФ (PPF), която има различни активи, включително в телекомуникационния сектор в Чехия и Словакия, ще може да приключи сделката си за 2.8 млрд. евро, постигната през март 2018 г.

Глоба за "Теленор" заради отказ да сключи договор с болна жена

"Теленор България" е дискриминирал човек в неравностойно положение, като е отказал да сключи договор за мобилни услуги посредством нота...

Одобрението идва на фона на отказаното от българската Комисия за защита на конкуренцията придобиране от страна на ППФ на редица медии на "Нова броудкастинг груп" сред които и Нова телевизия с мотива, че групата ще засили господстващото положение и е прекалено голяма.

Сделката с "Теленор" включва българския, унгарския, сръбския и черногорския телекомуникационни оператори от норвежкия бранд, както и притежавани от скандинавската компания дружества за недвижими имоти и затехнологични услуги в Унгария.

Според Еврокомисията предложената транзакция няма да предизвика проблеми с конкуренцията. Сделката няма да увеличи хоризонталното припокриване, тъй като дейността на компаниите се извършва на различни територии, за което имат отделни телекомуникационни лицензи, посочва се в съобщението.

Брюксел заключава, че няма да има проблеми и с вертикалните връзки между пазарите на едро за международен роуминг на мобилни и фиксирани услуги, както и с продажбата на дребно за крайни потребители на мобилни и фиксирани телеком услуги в отделните държави.

Новият собственик на Нова телевизия купи и "Теленор"

"Теленор" потвърди, че е подписала споразумение за продажбата на своите активи в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) на PPF Group за сумат...

"Теленор" ще използва постъпленията от сделката за дигиталната трансформация на останалата част от телекомуникационния си бизнес и за изплащане на специален дивидент на акционерите си.

Норвежката компания издържа на българския пазар пет години, след като през пролетта на 2013 г. се споразумя с гръцката ОТЕ за придобиването на българския мобилен оператор "Глобул" и търговската верига за мобилни устройства "Германос България" срещу 717 млн. евро. Новият собственик преименува оператора, увеличи пазарния си дял и въведе 4G-мрежата първи в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа