Българи арестувани в Полша за измама с банкови карти

39191
Българи арестувани в Полша за измама с банкови карти
Снимка: thinkstock

Петима български граждани, заподозрени, че са участвали в международна схема за измама с банкови карти, са били арестувани в Полша, съобщи местната полиция.

Властите в Полша работят с ДАНС в България и с Европейския център за борба с киберпрестъпленията към Европол. Арестите са били извършени на 22 януари и те били координирани, така че да се случат почти едновременно.

Нова схема за забогатяване зариби хиляди

Над 50 000 души се запалиха по нова финансова схема, която обещава бързо забогатяване срещу скромна инвестиция. Фирмата Save Company ...

Заподозрените работели с престъпни банди от Източна Европа. Те пристигнали в Полша с намерението да злоупотребяват с открадната информация от банкови карти. "Това е още един прекрасен пример за съвместните усилия между държавите членки и Европейският център за борба с киберпрестъпленията за защита на потребителите и електронните плащания в ЕС", заяви директорът на центъра Трьолс Йортинг.

Заподозрените фалшифицирали банкови карти и ги използвали за измамни транзакции. Използваните данни за създаването на фалшивите карти били получени от редица страни. Но голяма част от информацията дошла от Великобритания.

Двама от петимата души били заловени точно, когато опитвали да изтеглят пари от банкомат, използвайки фалшиви карти. Другите трима били задържани в два хотела в полския град Краков. Единият от заподозрените, заловен в хотелска стая, получавал крадена информация от банкови карти по интернет и я използвал, за да я закодира в празни карти.

Компютри, устройства за четене и писане на магнитна лента, флашки, телефони и кола на стойност над 25 000 евро (34 000 долара) са били конфискувани от полицията. Иззети са и фалшиви карти.

Още шестима евродепутати се подписаха срещу действията на Волен Сидеров

Силно изказване на полския евродепутат Яцек Влосович относно последния скандал с Волен Сидеров откри сесията на Европейския парламент в...

"Полицейските сили в ЕС използват уникалните инструменти на Европол, за да направят по-безопасни електронните плащания. Ние продължаваме да инвестираме повече ресурси в тази жизненоважна платформа за подкрепа и сега виждаме резултатите от екипната работа", допълни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа