Чехия: Няма достатъчно информация, за да оценим руската ваксина

1547
Чехия: Няма достатъчно информация, за да оценим руската ваксина
Снимка: Getty Images/Guliver

Чешкият лекарствен регулатор заяви днес, че не разполага с нужната пълна документация за цялостното оценяване на руската ваксина срещу коронавируса "Спутник V" с цел нейното евентуално одобрение за използване, предаде Ройтерс. Пред Чешкото радио директорката на Държавния институт за контрол на лекарствата Ирена Сторова заяви, че нейното ведомство не е получило достатъчно документи, за да може да оцени ефикасността и безопасността на ваксината.

"Онова, което ние виждаме, е част от документация, която трябва да бъде предоставена за регистриране на една ваксина или едно лекарство", каза тя, цитирана от 24 часа. Министерството на здравеопазването взима решението в Чехия относно използването на ваксините. Това становище от страна на Прага дойде в разгара на полемика между Чехия и Русия относно твърдения за шпионаж и взривове в оръжейни складове на чешка територия.

Ангелов: Решението за доставка на руската ваксина е противозаконно

Вчера беше взето решение да стартираме преговори за доставка за руската ваксина. Това е изключително притеснително и противозаконно реш...

В Москва говорителят на Кремъл Дмитрий Песков свърза очевидната спънка от страна на Чехия пред руската ваксина със спора относно експлозиите в оръжейните складове. "Подобни решения, които се взимат в интерес на провокационното настроение, най-малкото не са в интерес на чехите". Но дори и преди да се разгори полемиката относно експлозиите в оръжейните складове, Чехия не беше решила да използва "Спутник V", тъй като за нея все още няма одобрение от властите на ЕС. Чехия и Русия са въвлечени в най-големия си спор от десетилетия, след като Прага каза, че същите руски агенти, обвинени в отравянето на бивш руски шпионин във Великобритания през 2018 г., са вероятно свързани и с взривовете в оръжейни складове в Чехия през 2014 г. Русия отрича тези твърдения. След тях се стигна и до взаимно масово експулсиране на персонал от посолствата на всяка една от двете страни.

Относно ваксината "Спутник V" пък и други страни казаха, че има недостатъчно документация с цел разрешаване на нейното използване. Така например здравният регулатор на Бразилия отхвърли вноса на ваксината по-рано тази седмица заради непълни данни относно нейната безопасност и ефикасност и заради предупреждения от експерт за пропуски в разработването на препарата. За бразилския регулатор основен повод за безпокойство е, че може да има риск другите вируси, използвани за руската ваксина, да се възпроизведат при пациенти. Експерт на регулаторния орган дори нарече това сериозен дефект на ваксината. Днес Денис Логунов, основният разработчик на Спутник V, отрече да има подобен риск и подчерта, че в Бразилия не са извършени тестове в подкрепа на тези твърдения. Логунов каза, че разработчиците на ваксината ще предприемат съдебни действия срещу регулаторния орган за разпространение на невярна и неточна информация. В съседната на Чехия - Словакия пък въпросът за използването на руската ваксина доведе до промени в състава на правителството, а местният регулатор още не е взел решение по въпроса с аргумента, че не разполага с достатъчно данни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Джорджа Мелони съди историк за клевета

Пожар в завод в Москва, който прави ракети за ПВО С-300 и С-400

Грешката във възпитанието на принц Хари, за която крал Чарлз III съжалява и до днес

Папата се моли за децата, живеещи в почти робски условия

Приближен на Урсула фон дер Лайен отказа назначение в ЕК

Британски медици: ДДС върху сутиените е дискриминация срещу жените

Франция кани Русия на годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия, но не и Путин

Запалиха Олимпийския огън на церемония в Гърция (ВИДЕО)

Зеленски подписа закона за мобилизацията: Откога влиза в сила

Заради техническа грешка: Разведоха мъж и жена без знанието им

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа