Чистки в руското военно министерство, генерал Суровикин изчезна след подозрения в съпричастност към бунта на Пригожин

12130
Чистки в руското военно министерство, генерал Суровикин изчезна след подозрения в съпричастност към бунта на Пригожин
Снимка: Pixabay

Заместник-командирът на руските войски в Украйна генерал Сергей Суровикин изчезна на фона на твърдения, че е знаел предварително за въоръжения бунт на Евгений Пригожин на 24 юни, който заплаши режима на Владимир Путин. Една от версиите е, че известният с прозвището си "Армагедон" Суровикин е извикан на разпит във връзка със заговор за сваляне на военния министър Сергей Шойгу и в момента се намира в следствения арест в район Лефортово в руската столица (вижте по-долу в текста).

56-годишният Суровикин е вторият заместник-командир на руските въоръжени сили. Известно е, че той има отдавнашни връзки с лидера на опита за "преврат" Евгений Пригожин, собственик на наемническата компания „Вагнер“.

Служители, близки до американското разузнаване, заявиха по-рано, че има индикации, че руският генерал е бил предварително запознат с плановете на Пригожин да се опълчи на висшето военно командване. ОЩЕ: NYT: Ген. Суровикин е знаел за предстоящия бунт на Пригожин 

Сега следящият войната в Украйна руски телеграм канал "Рибар" съобщава, че Суровикин "не е виждан от събота насам" и местонахождението му не е известно. 

Каналът пише, че бунтът на "Вагнер" е станал причина за мащабни чистки в редиците на Въоръжените сили на Русия като от няколко дни следователи "работят както с ръководството на военното командване, така и с командирите на части". „Нерешителността” при потушаването на бунта е претекстът, под който се отстраняват неудобни хора и реално провалили се служители, отговарящи за бойната подготовка, мобилизацията и логистиката.

ОЩЕ: Руското военно министерство арестува няколко командири на "Вагнер" в Сирия

Според съобщението макар командирът на руските войски в Украйна Валерий Герасимов формално да е запазил поста си, фактическото ръководство на "специалната военна операция" сега е поверено на командира на Въздушно-десантните войски Михаил Теплински. 

Припомня се още, че преди да изчезне, Суровикин отправи в събота отчаян призив към "Вагнер" да се откажат от похода си и да се върнат в базите си "преди да е станало твърде късно". Тогава Суровикин разкри и, че му е било наредено да напусне фронта и да се върне в Москва. Сега предположенията са, че това може да е станало заради подозрения, че е знаел за опита за преврат и че е бил съпричастен към него.

Путин призна, че Русия е финансирала "Вагнер" - вижте с колко

„Искам всички да знаят, че частната военна компания „Вагнер“ беше изцяло финансирана от държавата“. По този нач...

Провежданите в момента чистки засягат не само ръководството на армията, но и обикновените военни. Пилотите, които отказаха да бомбардират колоните на "Вагнер", са заплашени със съд. Същото се отнася за руски граничари, отказали да открият огън по конвоите, натоварени с тежка военна техника, на наемническата групировка.

ОЩЕ: Генерал Суровикин е бил почетен член на "Вагнер" от 2017 г., разкриха руски медии

Междувременно руският телеграм канал "Досие на шпионина" публикува информация от свой източник, че Суровикин е бил задържан още снощи, 27 юни, и отведен в следствения арест в Лефортово, в Москва. Проблеми се очертават и за неговия заместник, генерал-полковник Андрей Юдин. Разследването се води от Федералната служба за сигурност (ФСБ) по обвинение в държавна измяна.

Американски служители също така заявиха, че има признаци, че и други руски генерали може да са подкрепили опита на Пригожин да смени насилствено ръководството на руското военно министерство. Настоящи и бивши американски служители заявиха, че Пригожин не би започнал бунта си, ако не е вярвал, че влиятелни лица на ръководни позиции ще му се притекат на помощ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Победителят в "Евровизия" иска трети пол в Швейцария

"Войната се печели с икономика": Защо Путин назначи Андрей Белоусов за военен министър?

Русия води война в сянка срещу цяла Европа: Премиерът на Естония

Воюваш за ДНР, няма пари: Рониш сълзи пред Путин (ВИДЕО)

Шаламанов: Смените на Путин не са добри за Украйна, защото са правилни решения

Атака с дронове: Руски влак дерайлира, пламнали са вагони с гориво (ВИДЕО)

Анализатор: САЩ се подготвят за възможно най-лошия сценарий в Украйна

В опит да намали миграцията: Германия ограничава паричните обезщетения за търсещите убежище

Руските доброволци се бият срещу руската армия: Новините от Харков (ВИДЕО)

Сам срещу четирима: Украински войник застреля в близък бой атакуващи го руснаци (ВИДЕО, 18+)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа