Ден на траур в Татарстан след самолетната катастрофа

29921
Ден на траур в Татарстан след самолетната катастрофа

Черните кутии на катастрофиралия в Казан самолет „Боинг 737-500” на руската компания „Татарстан” бяха открити в понеделник. Според Междудържавния авиационен комитет на Русия кутиите на записвателните устройствата са повредени. Въпреки това те са изпратени за експертиза в Москва.

Ден на траур бе обявен в Татарстан в памет на загиналите при самолетната катастрофа. При инцидента загинаха всички 50 пътници на борда.

Семействата на всички загинали ще получат парични компенсации. Сред жертвите са синът на президента на Татарстан и ръководителят на местното управление на Федералната служба за сигурност.

Междувременно, стана ясно, че самолетът е бил експлоатиран в продължение на 23 години от седем авиокомпании, сред които „Ер Франс” и „България ер”, а през 2001 година машината е престъпяла инцидент в Бразилия.

Синът на президента на Татарстан е загинал при вчерашната самолетна катастрофа в Казан

Катастрофата на самолет „Боинг 737”, който се разби вчера в Казан, столицата на Татарстан, е отнела живота на Ирек Минихано...

Самолетът е бил въведен в експлоатация през 1990 от вече несъществуващата френска компания Euralair Horizons, като през 2005 година за три години е станал собственост на „Ер Франс”.

След това експлоатацията му е поета от „Уганда еърлайнс”, а пет години по-късно – от бразилската „Рио Сул”. Следващите собственици са били румънската компания „Блу еър” и българската „България ер”.

През декември 2001 година самолетът е претърпял сериозен инцидент без жертви при приземяването си на летището в Бело Оризонти.

По време на експлоатацията си в България обаче самолетът не е имал проблеми. Това заяви Пламен Атанасов, изпълнителен директор на компанията Bulgarian Airway Group, собственик на авиокомпанията Bulgaria Air, която е закупила самолета през май 2008 г.

Самолетната катастрофа е станала вследствие на загуба на скоростта при втория опит за приземяване, заяви източник от оперативния щаб за ликвидиране на последствията от инциденти.

Самолет се разби в Татарстан

Пътнически самолет „Боинг” катастрофира по време на кацане в столицата на руската република Татарстан – Казан, предад...

Според източника при втория опит за кацане машината по някаква причина е изгубила скорост, блокирала е, след което се е ударила вертикално, с носа в земята.

Анонимният източник посочи, че причината за загубата на скорост може да бъде изяснена след разшифроване на черните кутии.

Метеорологичните условия в района на летището в Казан по време на самолетната катастрофа са били нормални. Това съобщи руският вицепремиер Аркадий Дворкович по време на съвещание с руския премиер Дмитрий Медведев. Дворкович посочи, че по време на произшествието видимостта е била 10 км и че самолетът е имал необходимите сертификати за годност.

Авиокомпанията „Татарстан” разпространи съобщение, че преустановява експлоатацията на своите самолети „Боинг”. „Авиокомпанията „Татарстан” временно спира от експлоатация самолетите „Боинг 737” до изясняването на причините за катастрофата на 17.11.2013 година”, се казва в съобщението на компанията.

В понеделник транспортната прокуратура започна проверка на московското летище „Домодедово” във връзка с катастрофата. В хода на проверката ще бъде дадена оценка на действията на сътрудниците по авиационна безопасност, а също така и на осигуряването на авиогориво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа