Денят на свободата винаги е и Ден на паметта на жертвите

16722
Денят на свободата винаги е и Ден на паметта на жертвите
Снимка: Gettyimages

Денят на свободата винаги е и Ден на паметта на жертвите, каза германският канцлер Ангела Меркел на възпоменателна церемония край мемориалния комплекс "Берлинска стена" на Бернауерщрасе в германската столица при откриването на нова постоянна експозиция в изложбените зали на комплекса.

С церемонията в Берлин започнаха основните тържества по случай 25-ата годишнина от падането на Берлинската стена. В словото си Меркел подчерта, че на този ден трябва да си спомним за всички, които бяха подложени на репресии от страна на министерството на държавната сигурност на бившата ГДР ("Щази").

Меркел: Еврозоната остава нестабилна

В eврозоната бе постигнат икономически прогрес, доколкото страни като Испания, Гърция и Португалия предприеха значими стъпки за изход о...

"ГДР бе държава, в която не се спазваха правата на човека" и в която управляваше силно идеологизиран режим, добави тя.

"Годишнината от падането на Берлинската стена е сигнал на надежда за хората, оказали се в горещи точки. Ние можем да променим положението към по-добро - това е посланието от падането на стената. То е насочено преди всичко към жителите на Украйна, Сирия и Ирак, а също така към много други региони на нашия свят, където основните права и свободи се намират под заплаха или се потъпкват", отбеляза тя.

Падането на Берлинската стена показа, че "мечтите са осъществими", заяви тя.

В церемонията на Бернауерщрасе участваха и кметът на Берлин Клаус Воверайт, германската държавна министърка по културата и медиите Моника Грютерс, дипломати и правозащитници.

Меркел: Правилата за миграция в ЕС не подлежат на преговори

Германският канцлер Ангела Меркел смята, че свободното движение на хора в рамките на ЕС не подлежи на преговори, каза нейният говорит...

В разположения наблизо Параклис на помирението - част от мемориала, бе извършено богослужение в памет на загиналите при опит да се прехвърлят през стената. Кулминация на празненствата ще стане организираният днес край Бранденбургската врата музикален празник с участието на известни изпълнители. Тази вечер в берлинското небе ще се издигнат близо 7000 светещи балона, пълни с хелий, които символизират падането на Берлинската стена и заличаването на границата между Източна и Западна Германия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа