X
 
 

Десетки хиляди протестират срещу правителството в Словакия

685 0
Десетки хиляди протестират срещу правителството в Словакия
Снимка: Pixabay

Десетки хиляди излязоха на протест срещу правителството и корупцията в Словакия. Протестите са две седмици след убийството на разследващия журналист Ян Куциак и годеницата му Мартина Куснирова.

Според в. „СМЕ“ около 40 000 души са се събрали в Братислава, което е най-големият протест в страната от времето на „Нежната революция“, която свали комунизма в бивша Чехословакия.

Куциак и годеницата му бяха намерени застреляни и убити в техния дом близо до Братислава на 25 февруари.

Полицията каза, че е „много вероятно“ смъртта на Куциак да има връзка с неговите разследвания, които в една статия, публикувана след смъртта му, разкриват връзките между висши политици и италианската мафия.

Убийството и статията предизвикаха антиправителствени чувства в Словакия, членка на ЕС и НАТО с население от 5,4 млн. души.

Протестите започнаха мирно въпреки предупрежденията на премиера Роберт Фицо по-рано в петък, че протестиращите може да атакуват „обществени сгради“.

„Фицо, оттегли се!“ се четеше на един плакат, носет от протестиращ в центъра на Братислава. Други носеха послания от рода на „Искаме достойна Словакия“ и „Фицо в легло с мафията“.

Хора се събират и край словашките посолства в Прага и Берлин, предаде AFP.

Президентът Андрей Киска, който призова за рокади в кабинета или предсрочни избори вследствие на убийствата миналия месец, се опита да сложи край на кризата като покани Фицо и председателя на парламента Андрей Данко на разговори в петък.

Но тримата не успяха да се споразумеят за съвместна декларация.

На фона на напрежението след убийството малка коалиционна партия заплаши да напусне коалицията, ако министърът на вътрешните работи Роберт Калинак от партията "Смер-СД" на Фицо не подаде оставка. Фицо е предложил да уволни Калинак.

Ако Калинак остане и малката партия се оттегли, най-вероятният изход е правителство на малцинствата, водено от Фицо или предсрочни избори.

Делегация на Европейския парламент посети Словакия, за да проучи състоянието на разследванията. „ЕС ще направи всичко по възможностите си, за да подкрепи разследването за неговата (на Куциак) смърт“, каза шефът на делегацията Клод Мораес в Twitter.

В Словакия арестуваха италианци, свързани с убийството на журналиста Ян Куциак

Словашката полиция е арестувала няколко италиански бизнесмени, чиито имена са споменати от убития разследващ журналист Ян Куциак за тех...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)
Конният трамвай на Австралия (СНИМКИ)

Този вид трамвай обслужва туристите на Южна Австралия всеки ден, през цялата година, и се е съхранил на много малко места в света. Конният трамвай...