Директорът на ЦРУ: Русия си вкара автогол и постепенно се превръща в колония на Китай

8408
Директорът на ЦРУ: Русия си вкара автогол и постепенно се превръща в колония на Китай
Снимка: принтскрийн/YouTube/AKIpress news

Русия става все по-зависима от Китай и рискува да се превърне в негова икономическа колония с течение на времето. Това каза Уилям Бърнс, бивш посланик на САЩ в Москва, а сега директор на ЦРУ в реч пред Института за обществена политика "Бейкър" към университета Райс в Хюстън, САЩ. Сега вече Русия е силно зависима от Китай по отношение на износа на енергия и други суровини и това е само едно от последствията от отприщената от Москва война, която Бърнс нарече „гигантски стратегически провал“.

„Помислете не само за загубите в човешка сила и техника. Не само за унижението, което руските въоръжени сили претърпяха в много аспекти и разкриването на техните слабости. Не само за дългосрочните щети, които санкциите и експортните ограничения наложиха, както и за факта, че над 1000 западни компании си тръгнаха от Русия - какъв ще е ефектът от това върху нейните икономически перспективи“, каза Бърнс като добави, че другото, което трябва да се помни е, че президентът Владимир Путин се опита да отслаби и разцепи НАТО, цитира думите му Newsweek. В действителност се оказа, че Алиансът продължава да води единна политика и дори се разширява - след като Финландия се присъедини към него, скоро изглежда, че и Швеция ще бъде приета за 32-рата членка на НАТО.

Руски политик: С решението да разположи ядрено оръжие в Беларус Путин се изплю в лицето на Си Дзинпин

С решението си да разположи тактическо ядрено оръжие в Беларус издирваният от Международния съд в Хага руски президент Владимир Путин б...

ОЩЕ: The Economist: На националистите в Китай не им харесва името Владивосток

"Като се добави към това и нарастващата зависимост на Русия от Китай, от моя гледна точка излиза, че Путинска Русия си вкара чудовищен автогол", заключи Бърнс.

Източник: Getty Images

Китай с остър отговор на заплахата на Путин да разположи ядрено оръжие в Беларус

От Министерството на външните работи на Китай отговориха на заплахата на издирвания от Международния съд в Хага руски президент Владими...

Следва да се отбележи, че търговският оборот между Русия и Китай се е увеличил с 29,3% през 2022 г. до 190 млрд. долара. И в това нямаше да има нищо лошо, ако ръстът не се дължеше на намаляването на външния пазар за руски петрол, въглища и други суровини, както и на замяната на западните стоки в Русия с по-малко качествените китайски. Докато преди руският износ на петрол беше добре диверсифициран, то през март тази година 91% от доставките вече се падат на Китай и Индия, по данни на Vortexa. Китай купува 1,65 милиона барела на ден (почти 49% от руския износ на суров петрол), а Индия - 1,43 милиона, при това на намалени цени, пише The Moscow Times.

ОЩЕ: Това е само риторика: Посланикът на Китай в ЕС отрече „безграничното приятелство“ между Пекин и Москва

През 2023 г. петролната зависимост на Русия от Китай може да нарасне дори още повече - до 2,2 милиона барела на ден или дори до 2,5 милиона, ако Китай реши да купи повече петрол, за да попълни търговските или стратегическите си резерви, пише Bloomberg.

На свой ред руският автомобилен пазар, на който преди се предлагаха десетки западни и азиатски марки, се превръща в китайско владение. Предвид факта, че до края на 2022 г. продажбите на нови автомобили се сринаха с 59%, делът на китайските марки се е увеличил от 7,5% на 19,4%, според "Автостат".

Путин: Не създаваме военен съюз с Китай, САЩ и НАТО искат нова глобална ос

Русия и Китай не създават военен съюз, а сътрудничеството между техните въоръжени сили е "прозрачно". Това заяви руският президент Влад...

Русия се опитва да привлече китайски производители в изоставените от западните концерни фабрики, но в миналото тя прекара много години в дълбока локализация на производството (което стимулира развитието на местната икономика) и в случая с китайците всичко трябва да започне отначало, казва икономистът Вахтанг Парцвания, доцент в Руската академия за народно стопанство и държавна служба към президента на Руската федерация (РАНХиГС), най-голямата академия в Русия. Освен това, за разлика от западните компании, китайските фирми стават просто партньори на руските, но не и собственици на активи, поради което не се интересуват от инвестиции и развитие на местното производство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа