До лятото Украйна ще има два пъти по-малко F-16, отколкото обучени пилоти (ВИДЕО)

6342
До лятото Украйна ще има два пъти по-малко F-16, отколкото обучени пилоти (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Изтребителите са готови, а инструкторите чакат украинските пилоти в новия учебен център в Румъния, създаден за обучението им на F-16. Основният проблем е, че пилотите все още не са пристигнали - въпреки твърденията от миналото лято, че центърът ще играе решаваща роля в обучението на персонал за защита на Украйна от все по-смъртоносните руски удари.

The New York Times пише, че не е ясно кога украинските пилоти ще започнат да се обучават в центъра, разположен във военновъздушната база Фетещ в Югоизточна Румъния, която съюзниците от НАТО също използват. Забавянето обаче е свидетелство за объркването и хаоса, с които се сблъсква военният алианс, бързайки да достави F-16 на Киев.

Още: Украинските ВВС: Преминаваме към F-16 по спешност

7-8 пъти по-малко изтребители от обещаното

Това не означава, че украинците не се подготвят. Очаква се 12-те пилоти, преминали 10-месечно обучение в Дания, Великобритания и САЩ, да са готови да летят на F-16 до лятото. Но докато те се върнат в Украйна, на страната ще ѝ бъдат доставени само шест F-16 от общо 45-те изтребителя, обещани от европейските съюзници, пише NYT.

Дългоочакваната поява на F-16 на бойното поле обаче няма да се забави. През последните седмици Русия използва по-агресивна въздушна подкрепа в боевете в Източна Украйна чрез военните си самолети, за да изстрелва управляеми бомби на големи разстояния по украинската фронтова линия. Все пак за изключително кратък период украинците успяха да свалят 15 руски Су-34 и Су-35.

Още: След 15 свалени за месец самолета: Путин даде най-високата оценка на руската авиация

Предизвикателствата пред Киев

Украйна отчаяно се нуждае от повече оръжия, тъй като артилерийските снаряди и други боеприпаси са на изчерпване, а републиканците в Конгреса на САЩ блокират предоставянето на милиарди долари военна помощ. F-16 вероятно ще бъдат въоръжени с ракети и бомби с малък и среден обсег на действие, което частично ще компенсира недостига на наземни боеприпаси.

Все пак официалните лица са съгласни, че има несигурност относно това кога всяка страна ще изпрати своите самолети, колко ще бъдат изпратени, колко бързо ще могат да бъдат обучени пилотите и как Украйна ще разполага с достатъчно хора, за да поддържа правилно изтребителите.

Още: F-16 е "примадона": Украйна се подготвя да приеме новото си оръжие (ВИДЕО)

Традиционно, обучението на украинските пилоти на сложни западни самолети се извършва светкавично - годините на обучение в класната стая, симулациите и летателните упражнения се свиват до месеци. Процесът обаче е по-бавен, отколкото Украйна и нейните съюзници се надяваха, тъй като пилотите, обучени на съветски самолети и тактики, трябва да овладеят английски език и западни военни практики, за да управляват ефективно F-16.

Снимка: Getty Images

Датският министър на отбраната Троелс Лунд Поулсен заяви, че "обучението върви добре", и отбеляза, че украинските пилоти вече са летели над датското въздушно пространство. Според него тяхната подготовка "ще определи продължителността на обучението".

Още: Зеленски показа за пръв път как украинските пилоти тренират на F-16 (ВИДЕО)

Докъде са с обучението украинските пилоти?

Обучението на украински пилоти започна през август 2023 г. във военновъздушната база Скридструп в Южна Дания, но липсата на езикови умения и непознаването на западните техники за пилотиране забавиха процеса.

Според датски служители украинските пилоти са били готови да летят едва през януари 2024 г. Първоначално, по думи на официалните лица, украинците са били изпратени в Дания, а не в центъра за обучение в Румъния, тъй като той все още не беше отворен. Създаването на центъра в базата във Фетещ бе обявено през юли 2023 г. на срещата на върха на НАТО и през ноември инструкторите му започнаха да обучават румънски пилоти за новата ескадрила F-16 в страната.

Следващият випуск от осем украински пилоти трябва да пристигне в Дания в края на лятото, но не е ясно кога някой от тях ще започне обучение във Фетещ. "Всичко зависи от правителствата и договорите, които подкрепят всичко това", казва полковник Бил Томас, пенсиониран офицер от ВВС на САЩ, който наблюдава програмата на "Локхийд Мартин" за обучение на румънски пилоти във Фетещ. "Все още чакаме всички одобрения".

Още: Дания даде ясен сигнал кога праща F-16 в Украйна

Кой обеща F-16 на Украйна и колко?

След това стои въпросът за самите F-16. Досега Дания, Нидерландия, Норвегия и Белгия са обещали да изпратят на Украйна около 45 изтребителя, което е достатъчно за три малки ескадрили.

Дания ще изпрати първите шест самолета в края на пролетта, а други 13 ще пристигнат през останалата част от годината до 2025 г. Останалите държави не са определили дата за доставка на своите F-16.

Нидерландия, която е обещала да предостави 24 самолета, ще ги съхранява, докато Украйна не бъде готова да ги получи, заяви Юриян Есер - говорител на нидерландското министерство на отбраната.

Още: Столтенберг: Украйна ще има право да нанася удари с F-16 по руски военни цели извън Украйна

Около 50 украински техници се обучават в Дания да поддържат и ремонтират изтребителите и да работят с техните оръжия, защото F-16 са толкова сложни, че обикновено за поддръжката на всеки от тях са необходими от 8 до 14 души. Западните изпълнители на отбранителни услуги ще трябва да придружат изтребителите в Украйна и да останат с тях, докато се съберат достатъчно украински екипи, които да ги поддържат правилно. Това е процес, който може да отнеме години, твърдят официални лица.

Необходимостта да се ремонтират остарелите и повредени от войната военни писти на Украйна, може допълнително да забави включването на F-16 във войната. На 5 март говорителят на военновъздушните сили на Украйна Юрий Игнат заяви, че страната не изгражда нова инфраструктура за самолетите, а е в процес на адаптиране на съществуващите летища. Той припомни, че тези изтребители и преди са оперирали от украински летища, така че не би трябвало да има проблеми с адаптирането им.

Още: Първите F-16 Block 70 отиват в Бахрейн: А българските изтребители? (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Защо Макрон каза, че Европа може да умре?

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа