Първите F-16 Block 70 отиват в Бахрейн: А българските изтребители? (ВИДЕО)

9727
Първите F-16 Block 70 отиват в Бахрейн: А българските изтребители? (ВИДЕО)
Снимка: Локхийд Мартин

Първата „фериботна клетка“ от три изтребителя F-16 Block 70, каквито и България поръча от САЩ, отпътува от Южна Каролина за Бахрейн.

Производителят Lockheed Martin ("Локхийд Мартин") съобщи това на 7 март и посочи, че събитието подчертава ролята на Бахрейн като първия член на Съвета за сътрудничество в Персийския залив, който експлоатира F-16, а сега е и първият, който интегрира варианта F-16 Block 70 в своята флотилия.

До момента "Локхийд Мартин" е произвела пет изтребителя от този тип за Бахрейн и още 11 в различни етапи на производство и предстоящи тестове. Първите изтребители изпълняват летателни изпитателни мисии във военновъздушната база "Едуардс" в Калифорния - в състава на 416-та ескадрила за летателни изпитания.

Още: За базите за F-16: Имаме договори за 385,8 млн. лв., но разваляме част от тях

„Чрез въвеждането на F-16 Block 70 ставаме свидетели на значителен скок в способностите на изтребителите. Интеграцията на тази доказана платформа ще позволи на Кралските ВВС на Бахрейн да охраняват ефективно небето си, както и да си партнират със съюзници по целия свят“, заяви О Джей Санчез, вицепрезидент и генерален мениджър на Integrated Fighter Group в "Локхийд Мартин".

Докъде стигнаха САЩ с българските изтребители?

България поръча от САЩ общо 16 изтребителя F-16 Block 70. Най-напред бяха поръчани 8. През ноември 2022 г. парламентът одобри закупуването на още 8 самолета от Щатите и така нашите ВВС ще разполагат с една пълна ескадрила. Другите 8 машини се очаква да пристигнат у нас през 2027 г.

Първите самолети трябва да дойдат в края на месец март 2025 г. - след известно забавяне. Поне това показва последната налична официална информация.

Още: Словакия получи F-16 като тези за България: Уточнение колко сме назад за част от нашите

Към момента в различни етапи на производство се намират 6 от изтребителите, предназначени за България. Производството на самолетите се извършва съгласно графика, като за първите два – F-16C Block 70 и F-16D Block 70, е планирано да бъдат завършени в края на юли 2024 г. Тези два самолета ще бъдат ползвани за обучение на инженерно-техническия състав на ВВС в САЩ.

Снимка: "Локхийд Мартин"

По време на посещението си в Щатите наскоро военният министър Тодор Тагарев чу обнадеждаващи думи от замeстник-помощник секретаря на ВВС на САЩ по въпросите на международното сътрудничество Кели Сейболт. Тя отбеляза, че за Вашингтон този проект е от особена важност и по неговата реализация работят така, както се работи и по реализацията на проектите за нуждите на собствените им въоръжени сили.

Още: Тагарев получи важно уверение от САЩ за изтребителите F-16 Block 70

F-16 по света и какво могат

Повече от 3100 F-16 са в експлоатация в 25 държави. F-16 Block 70, които представляват значителен скок във възможностите на изтребителите, са в челните редици на технологиите от поколение 4,5. Тези изтребители са оборудвани с радар APG-83 AESA, усъвършенствана авионика и модернизирана пилотска кабина, включваща нови системи за безопасност и комплексни оръжейни платформи. Допълнителните подобрения включват конформни резервоари за гориво за разширен обхват, двигател с подобрена производителност и водещ в индустрията удължен експлоатационен живот на конструкцията от 12 000 часа.

Ключова функция за безопасност - автоматична система за избягване на сблъсък с наземни цели (Auto GCAS), въведена в края на 2014 г. - е допринесла за спасяването на живота на 13 пилоти в 12 изтребителя.

"Ангажиментът на "Локхийд Мартин" към Близкия изток продължава повече от 50 години като се фокусира върху регионалната сигурност и напредналите технологии за критични мисии. Настоящите поръчки по програмата F-16 Block 70 включват 133 самолета за шест държави. Тази година "Локхийд Мартин" очаква да бъдат доставени 19-21 изтребителя от производствената линия на компанията в Грийнвил, като се използват усъвършенстваните производствени и цифрови технологии 1LMX. "Локхийд Мартин" предвижда потенциални възможности за до 300 допълнителни изтребителя в световен мащаб", обявиха от компанията на 7 март.

Още: Колко струва базата за българските F-16: Отговорът е ясен

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com