“До стената и разстрел“: антиваксъри заплашват лекари в Германия

25574
“До стената и разстрел“: антиваксъри заплашват лекари в Германия
Снимка: Unplash

„Агресията и екстремизмът се увеличиха значително“, казва общопрактикуващият лекар Ерик Бодендик, председател на Саксонската Лекарска камара. „Някои лекари получават дори смъртни заплахи“, добавя той.

Саксония не прави изключение. И на други места в Германия лекарите стават обект на заплахи и закани. И всичко това става точно в момент, когато броят на новите инфекции расте рекордно. А положението в Саксония е особено опасно, тъй като там делът на ваксинираните е само 57% – най-ниският в цялата страна. Средният показател за Германия е 70 на сто.

"Трябва да ви разстрелват!"

Ерик Бодендик вече е свикнал да получава заплахи. „Често това са мейли, в които ме нападат лично и ме заплашват с правни последици“, казва лекарят. „А има и писма, в които пише неща като: „Трябва да ви изправят всички до стената и да ви разстрелят“.

Причината за тези агресии се крие в това, че Бодендик и някои други лекари се бяха обявили за задължително ваксиниране. Яростта на антиваксърите, според него, може би ще накара някои лекари в Саксония да решат да не правят повече ваксинации срещу Ковид.

Улрике Шрам, говорителка на Лекарската камара в Тюрингия, също получава писма със заплахи. Подобна съдба имат и други 25 лекари от Камарата. „В писмата се казва предимно това, че ваксините били опасни и че лекарите провеждали експерименти с хора“, казва тя. Други съдържали конспиративни теории. „Говори се, например, за „съмнителни сили, които контролирали германското правителство“. Лекарката разказва и това, че има хора, които отхвърлят всички мерки срещу коронавируса и издирват имената и адресите на медици, които ваксинират.

Агресия също и в клиниките

Но не става дума само за заплашителни писма. Атмосферата в много клиники също е доста напрегната. „Понякога пациентите реагират много агресивно на най-нормални въпроси, например дали са ваксинирани. Подобно нещо обаче лекарите са длъжни да питат и да знаят“, казва Улрике Шрам.

Под данни на Лекарската камара, в Берлин дори се наложило временно да закрият един лекарски кабинет и да ангажират частна охранителна фирма, защото медиците били заплашвани. Заканите междувременно са се превърнали в нещо обикновено и на други места. Засегнати са най-вече лекари, които агитират в социалните медии в полза на ваксините.

Бъркат лекарите с политици

„Медиците са основната жертва на все по-емоционалния публичен дебат за мерките срещу коронавируса и ваксините“, казва Томас Шпикер, говорител на Лекарската камара в Долна Саксония. „Някои от хората, които изливат гнева си върху лекарите, явно бъркат медиците с политици“, добавя той.

Волфганг Крайшер, председател на Съюза на личните лекари в Берлин и Бранденбург, продължава да ваксинира – независимо от заплахите, които получава. „Повечето пациенти обаче са благодарни, че получават ваксината“, казва той. Крайшер разказва и за лекарка, която повече не ваксинира, тъй като лекарският печат от нейния кабинет бил подправен и използван във фалшиви документи за ваксинации. „Всеки път, когато тя получи съобщение за подобно неправомерно използване на нейния личен печат, е принудена да ходи в полицията и да дава обяснения. А това ѝ отваря прекалено много работа, затова спря да ваксинира“, казва Крайшер.

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия изпраща нова фрегата в Червено море на мястото на изтеглената "Хесен" (ВИДЕО)

След нощните атаки с дронове украинците продължават да побъркват Курска област: ВИДЕА на нови пожари

Зеленски забрани с указ достъпа до онлайн казината на украинските военни

Новият командващ армията на Дания пристигна в Киев за среща с генерал Сирски (СНИМКИ)

Не ни дават западно оръжие: Командирът на "Азов" пита докога ще се вярва на руската пропаганда (ВИДЕО)

Сателитите показват: Болезнени загуби за Русия след украински удари (ВИДЕО)

Масирана украинска атака с дронове: 50 свалени според Русия (ВИДЕО)

Търсят се соларни специалисти: Това е може би една от най-перспективните професии в бъдеще

В Германия работят повече от всякога: 55 милиарда часа работа - рекорд!

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа