Драги: ЕЦБ е готова за Brexit

991
Драги: ЕЦБ е готова за Brexit
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската централна банка (ЕЦБ) е готова за всички непредвидими събития, които могат да настъпят вследствие на референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз. Това заяви президента на ЕЦБ Марио Драги пред комисията по икономическите и паричните въпроси в Европейския парламент във вторник, 21 юли, относно темата за евентуален Brexit (изход на Великобритания от ЕС), предаде Expert.bg.

Драги отказа да спекулира относно евентуален изход от вота, но призна, че е трудно да се предскажат разнообразните влияния на референдума върху пазарите и икономиката на еврозоната.

Сорос е категоричен - Brexit ще означава "Черен петък" и срив на паунда

Милиардерът Джордж Сорос, който направи повече от милиард от това, че заложи срещу паунда през 1992 г. по време на т. нар. валутна криз...

Според Марио Драги монетарната политика на Европейската централна банка е ефективна. „Възстановяването на икономиката на еврозоната набра скорост в началото на тази година. Очаква се да продължи да расте с умерено, но стабилно темпо", каза шефът на ЕЦБ. По думите му растежът е подкрепен от стабилно вътрешно търсене и ефективното прилагане на монетарните мерки на ЕЦБ за реалната икономика.

Годишният реален брутен вътрешен продукт (БВП) се очаква да нарасне с 1,6% през тази година и с 1,7% през следващите две години. Инфлацията трябва да се засили към края на годината. След това се очаква инфлацията да нарасне до 1,3% през 2017 г. до 1,6% през 2018 г., а засиленото икономическо възстановяване ще мобилизира неизползвани услуги, смята Драги. Все пак той обърна внимание, че нивото на общите реални инвестиции остава с 10% по-ниско от нивата преди кризата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа