Държави в ЕС искат Брюксел да спре компенсациите за анулирани полети

3335
Държави в ЕС искат Брюксел да спре компенсациите за анулирани полети
Снимка: iStock

Дванадесет държави от ЕС днес ще призоват Брюксел временно да спре европейски закон, предоставящ възстановяване на суми за отменени полети, информира Euronews.

Франция и Холандия ще оглавят инициативата по време на виртуална среща на европейските министри на транспорта. Другите държави, които стоят зад искането, са Белгия, България, Кипър, Чехия, Гърция, Ирландия, Латвия, Малта, Полша и Португалия.

То идва на фона на гняв от страна на пътници заради отменени полети вследствие на блокирането заради коронавируса, тъй като им бяха предложени само ваучери за компенсация. Европейските разпоредби посочват, че на пътниците трябва да бъде предложено възстановяване на сумата, ако полетът бъде отменен.

Но сега има натиск настоящият закон на ЕС да бъде временно спрян, за да се даде възможност на борещите се с кризата авиокомпании да поемат глътка въздух.

"Пандемията COVID-19 оказа безпрецедентно въздействие върху международния транспорт, включително и върху въздушните пътувания", се казва в съвместното изявление на 12-те държави от ЕС. „Огромен брой полети бяха отменени. Въздушните превозвачи вече не генерират пътнически бизнес, но въпреки това продължават да имат високи текущи разходи. 

„Поради това Регламент ЕО (№) 261/2004 и неговото задължение да възстановява анулираните билети в брой, ако пътникът реши така, поставя авиокомпаниите в затруднено положение, когато те са изправени пред сериозно предизвикателство за паричния поток.

Когато беше замислена формулировката на регламента, настоящата глобална криза и нейното въздействие върху въздушното пътуване не можеше да се предвиди. Целта, споделена от Европейския съюз и неговите държави-членки, трябва да бъде запазването на структурата на европейския пазар на въздушно движение. отвъд настоящата криза, като се вземат предвид интересите и необходимата защита на пътниците. "

Еврокомисарят по транспорта Адина Валеан обаче заяви пред изданието, че смята подобен ход за лоша идея.

Турция премахна карантината за шофьорите, но наложи физически преглед на стоката

Турция отмени забраните за пътуване на шофьори на товарни автомобили, с изключение на тези за Ирак и Иран, съобщава БНР. Министърът на...

„Това не е вариант за мен“, каза тя. „Не мисля, че това е правилният път. Мисля, че компаниите трябва да влагат енергията и мислите си в това как да направят ваучерите по-привлекателни, ако искат да използват главно този инструмент, но позволявайки на пътниците да се възползват от правото си на компенсация.“

Air France-KLM е сред компаниите, които не предлагат възстановяване на парите на пътници, въпреки че са получили помощ от 11 милиарда евро от правителството на Франция и Холандия. KLM заяви пред Euronews, че действащите разпоредби не са предназначени да се справят с изключителните обстоятелства на пандемия.

"Правилата са разработени в очакване на локализирани и краткосрочни прекъсвания", се казва в изявление. 

„Никой текст не предвижда забраните и ограниченията за пътуване, започнали през последните седмици. KLM счита, че издаването на ваучер за възстановяване представлява справедливо решение и разумен баланс между защитата на техните пътници и оперативните реалности, с които трябва да се сблъсква всяка авиокомпания. " 

Но европейската организация за защита на потребителите BEUC заяви, че пътниците не трябва да са тези, които ще спасяват авиокомпанията. 

Отмениха над 200 полета в Германия

Бурята „Киара“, достигнала северозападната част на Германия, усложни въздушните и железопътните връзки. Над 200 полета на р...

„COVID-19 поставя потребителите под огромно финансово напрежение“, заяви генералният директор на BEUC Моник Гойенс. 

„Тяхното право на възстановяване на суме за отменени пътувания е по-важно от всякога.

„Въпреки това видяхме безброй примери на авиокомпании и туристически компании, които подкопават правата на потребителите, опитвайки се да подтикнем хората да приемат ваучери. Нещо повече, потребителите не трябва да бъдат принуждавани от правителствата да взимат законопроекта за спасяване на туристическата индустрия. Нуждаем се от решения, които защитават както туристическата индустрия, така и правата на потребителите, без които доверието на потребителите в туристическия бранш може да бъде трайно увредено“.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 29 април

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Беларус също реши да тръгне по пътя на войната: Излиза от ключов договор

Популярна обида срещу Путин ехти в Грузия заради закон по руски модел (ВИДЕО)

Без мнозинство: Консерваторите в Хърватия спечелиха изборите

"Луфтханза" все още няма да лети до Иран и Ливан

ЕС налага нови санкции на Иран

Зеленски потвърди: Атакувахме летището в Джанкой (ВИДЕО)

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 18.04 - Републиканците представиха нов военен пакет за Киев

Навалная обвини украинското правителство в грешка и каза дали ще подкрепи Киев

Разрешиха на 16-годишните да си сменят пола в Швеция

Огромна експлозия във Воронеж (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа