Държавите се споразумяха за ограничаване на глобалното затопляне

8792
Държавите се споразумяха за ограничаване на глобалното затопляне
Снимка: Gettyimages

На конференцията за климата COP21 в Париж делегатите на почти 200 държави постигнаха споразумение за намаляване на вредните емисии въглероден диоксид и ограничаване на повишението на температурата под 2 градуса до края на столетието.

195-те страни-участнички приеха международното споразумение, имащо за цел да трансформира движената от изкопаеми горива световна икономика и да забави темповете на глобалното затопляне, съобщава Reuters.

Китай, Индия и Саудитска Арабия са доволни от черновата на споразумение за климата

Група от двадесетина страни, сред които Китай, Индия и Саудитска Арабия, са удовлетворени от подготвения проект за споразумение за клим...

"Виждам позитивната реакция и не чувам възражения. Парижката спогодба за климата е приета”, обяви френския външен министър Лоран Фабиус. 

Някои делегати се просълзиха, други се прегърнаха. С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, отбелязва DPA.

С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха, отбелязва AP.

Според експертите задължаващ договор, като постигнатия за ограничаване на парниковите емисии, е нужната стъпка пред спирането на покачването на средната температура на планетата. Затоплянето след определен момент ще започне да предизвиква непредвидими природни бедствия, които най-много ще засегнат най-бедната част от човечеството, предаде БГНЕС. 

Под въздействието на емисиите на парников газ (GES) през последните 150 години в атмосферата в резултат главно на изгарянето на изкопаеми източници на енергия, светът вече е стигнал до повишение на температурата с 1 градус. Според експертите затопляне от 1,5 градуса ще се достигне с вече отделените емисии, заяви Фабиус.

Много въпроси остават нерешени на конференцията за климата в Париж

В понеделник делегатите на конференцията за климата COP21 отново се събират в Париж за финалните пет дни на преговори, целящи постигане...

Френското председателство на конференцията на ООН представи по-рано днес проекта за Споразумение за климата на 195-те страни участнички. Френският външен министър Лоран Фабиюс окачестви документа като амбициозен, балансиран и законово обвързващ, информира БНР.

"Проектът потвърждава основната ни и жизненоважна цел – ограничаване на глобалното затопляне доста под 2 градуса, и ще се опитаме да го ограничим дори до 1,5 градуса. По този начин ще успеем значително да намалим рисковете, свързани с климатичните промени", обясни Фабиус.

Текстът предвижда преглед на всеки пет години на националните планове за ограничаване на затоплянето. Определен е годишен таван от 100 милиарда долара финансиране за развиващите се страни до 2020 г., каза още Лоран Фабиюс.

Преговорите за Световното споразумение бяха удължени с още един ден, след като Китай и редица други страни отказаха да направят отстъпки. Най-остри бяха разногласията относно финансирането за развиващите се страни и разпределянето на ангажиментите на държавите за ограничаване на въглеродните емисии, с което да удържи глобалното затопляне. 

Споразумението ще се смята за сключено, когато го утвърдят министрите. Официалното подписване на споразумението се очаква в началото на 2016 година на специално организирана от генералния секретар на ООН церемония.

Слабо начало на конференцията за климата в Париж

Световните лидери показаха огромна демонстрация на импотентност при началото на конференцията за климата COP21 в Париж в понеделник, 30...

21-вата конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН по измененията на климата се проведе в Париж от 30 ноември до 12 декември. Нейните 195 участници изработваха споразумение, което през 2020 година трябва смени Протокола от Киото (1997), задължаващ страните да съкратят или стабилизират парниковите емисии.

Докато френският външен министър Фабиюс до последния момент поддържаше оптимизма на форума, някои неправителствени организации не скриха опасенията си, че изтръгнатото споразумение ще бъде минимално. 

Франция ви заклева да приемете първото универсално споразумение за климата - заяви френският президент Франсоа Оланд в патетична реч пред представителите на 195 страни в Бурже, призовани да дадат зелена светлина на договорения през нощта текст след интензивни и тежки преговори. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа