100 млрд. годишно за климата в развиващите се страни гласи климатичното споразумение

11429
100 млрд. годишно за климата в развиващите се страни гласи климатичното споразумение
Снимка: Thinkstock

Допълнение към крайния проект на споразумението за климата предвижда отделянето на 100 млрд. долара годишно за развиващите се страни, заяви външният министър на председателстващата климатичната конференция в Париж Лоран Фабиюс.

Сегашната, 21-ва конференция на страните от Рамковата конвенция на ООН по изменения на климата (1992) е изработила споразумение, което е призвано през 2020 година да смени Киотския протокол (1997), задължаващ страните да съкратят или стабилизират парниковите емисии. Крайният проект е представен от Фабиюс за разглеждане от участниците в конференцията.

Много въпроси остават нерешени на конференцията за климата в Париж

В понеделник делегатите на конференцията за климата COP21 отново се събират в Париж за финалните пет дни на преговори, целящи постигане...

Един от най-спорните моменти на конференцията е бил въпросът, как да се разпредели тежестта на отговорностите по борбата с измененията на климата – трябва ли тази тежест да падне само върху развитите страни, или трябва да се включат и другите икономики.

Базовата Рамкова конвенция (1992) строго разделя отговорностите между развиващите се и развитите страни, но промишлено развитите икономики, преди всичко САЩ, искат смекчаване на тази граница.

От своя страна големи развиващи се страни като Индия настояват за своето право на развитие и за историческа отговорност от страните на Европа и Северна Америка за измененията на климата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com