ЕЦБ: Следваща криза може да застраши еврозоната

1489
ЕЦБ: Следваща криза може да застраши еврозоната
Снимка: Getty Images / Guliver

Еврозоната трябва да се приспособи към реформите, в противен случай може да бъде отново заплашена от разпадане ако се стигне до нова икономическа криза. Това предупреди Беноа Кьоре от борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ).

"Дори малък спад би могъл да създаде големи икономически и социални разходи. Може още веднъж да тества единството на валутния съюз", каза Бенот Коуре на конференция в Любляна, Словения.

Оптимизмът се е върнал в 19-членната зона на единната валута през последните месеци, тъй като икономиката изглежда най-накрая се изкачва от дългия мрак, който последва финансовата криза.

Ръстът на БВП през 2017 г. достигна най-бързите си темпове за десетилетие - 2,5%, съобщи тази седмица Евростат. Но "институционалните недостатъци, които причиниха и продължиха кризата, остават нерешени", предупреждаваше Кьоре.

"Това са дълбоко вкоренени проблеми, които не могат да бъдат решени от няколко години на растеж над тенденциите."

Френският банкер очерта три "линии на защита", които политиците трябва да укрепят, за да подкрепят еврозоната срещу бъдещи шокове, предаде БГНЕС.

Финансовите пазари и пазарите на услуги трябва да бъдат по-тясно интегрирани в Европа, за да се поемат по-добре потенциалните удари, без да се прибягва до средствата на данъкоплатците, каза той, докато стимулите за националните правителства да реформират икономиките си, докато слънцето грее, трябва да се преосмисли.

Второ, правителствата трябва да създадат "фискално пространство", което да намали разходите, за да създаде финансов буфер за лоши времена, докато Европейският механизъм за стабилност, потънал по време на кризата, за да отпуска заеми на засегнатите държави, трябва да има по-широк мандат и да стане официална брюкселска институция, продължи Кьоре.

И накрая, еврозоната "се нуждае от фискален инструмент, който да й помогне да се справи с големите сътресения, без да се налага да се обръща прекалено много към ЕЦБ", добави той.

Френският президент Еманюел Макрон направи създаването на бюджет в еврозоната, контролиран от един общ финансов министър, ключов елемент от стремежа му да реформира блока.

А консервативният германски канцлер Ангела Меркел е предпазливо отворен за такива планове заради коалиционните разговори с лявоцентристката социалдемократическа партия.

Но остават дълбоки различия между Берлин, Париж и други членове на еврозоната за това дали е необходим или желателен споделен бюджет и за какво трябва да се използва, ако бъде създаден.

Кьоре призова поне "видим напредък по първите две" от предложените от него защитни линии - отчасти да се освободи ЕЦБ от риска от превишаване на правните си граници.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

На руснаците ще им трябват години, за да превземат Харков: Командирът на украинската Национална гвардия

Бивш руски вицепремиер и войник на фронта се притесни от нови украински дронове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа