Един милион деца губят майка си заради рак годишно

1537
Един милион деца губят майка си заради рак годишно
Снимка: iStock/Guliver

Около един милион деца по света губят майка си от рак всяка година, като често остават сираци, попаднали в "порочен кръг на неравностойно положение". Това обявиха изследователи на Световния конгрес за рака в Женева.

Именно тук беше обявена и първата в историята оценка на броя на децата, останали без майка заради рак, предаде БГНЕС. Тя бе предизвикана от проучване в Африка, проведено от Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация, която е базирана в Лион, Франция. Изследването проследява повече от 2000 жени с рак на гърдата в Намибия, Уганда, Замбия и Нигерия, повече от половината от които умират само за пет години.

Рак на белия дроб: Начини за предотвратяване на втория най-разпространен вид рак

Няколко проучвания твърдят, че непушачите също могат да развият рак на белия дроб. Според Световната здравна организация (СЗО) ракът е...

Изследването илюстрира, че "въздействието на смъртните случаи от рак на майките върху поколенията не е документирано", заяви пред АФП епидемиологът от IARC Валери Маккормак. Затова изследователите на IARC изчислиха, че от четирите милиона починали от рак през 2020 г. един милион деца са останали без майки. Около 45% от майките са починали от рак на гърдата и рак на маточната шийка, които са "много предотвратими", каза Маккормак и призова за повече инвестиции за борба с двете заболявания. 

По време на изследването в Африка на юг от Сахара Маккормак заяви, че семействата описват продажбата на земята си, за да платят лечението, като не остават пари за образованието на децата. "Това е порочен кръг на неравностойно положение" за по-бедните семейства, каза тя. Изследователите са стигнали до своята глобална оценка, която не е била рецензирана, като са комбинирали броя на годишните смъртни случаи от рак при жените от базата данни GLOBOCAN на IARC с данни за раждаемостта от ООН.

В световен мащаб повече жени, отколкото мъже, умират от рак на възраст между 35 и 50 години, главно поради рак на женските репродуктивни органи. С течение на времето ситуацията се обръща, защото мъжете все по-често заболяват от рак на простатата и видове рак, свързани с начина на живот. А хората в страните с високи доходи по-често умират от рак на по-късен етап от живота си, когато децата им вече са пораснали. Маккормак заяви, че IARC работи по намирането на подобна глобална цифра за децата, останали без бащи поради рак, но това е по-трудно уравнение без данни за раждаемостта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа