ЕК няма да стартира наказателна процедура заради прогнози срещу Рим

902
ЕК няма да стартира наказателна процедура заради прогнози срещу Рим
Снимка: Getty images/Guliver

Европейската комисия не може да започне наказателна процедура срещу Италия заради прогнози. Това каза пред БНР италианският икономист д-р Симоне Романо. По думите му заложените параметри в бюджета на страната за догодина са прогнозни, а не вече доказани числа.

"Ройтерс“ и "Евронюз“ цитираха свои високопоставени източници, че в сряда ще бъде започната наказателна процедура срещу Италия. Това стана, след като до вторник Италия трябваше да представи промените в проектобюджета си за догодина. Рим обаче запази първонначалните си параметрина финансовите разчети. Това означава, че Италия може да бъде наказана от Брюксел дори и с финансови санкции, но решението ще бъде по-скоро политическо, отколкото, базирано на финансови параметри.

Италия обмисля да наложи вето на бюджета на Европа

Италия разглежда възможността да наложи вето на многогодишния бюджет на Европейския съюз на следващата среща на върха на държавните гла...

Аргументита на Брюксел са свързани най-вече с огромния държавен дълг от наад 130 % от брутния вътрешен продукт (БВП). Това нарежда Италия на втора позиция след Гърция по задлъжнялост. В същото време политически страната е нестабилна и може да има сътресения в третата по големина икономика в ЕС. Затова Европейската комисия настоява популисткото правителство да спази обещанията на своите предшественици и дефицитът да не надхвърля 1,8 на сто, а не предвидените 2,4 % от брутния вътрешен продукт.

"В крайна сметка те спорят за няколко процентни пункта от италианския брутен вътрешен продукт и за нещо, което предишното правителство е обещало. Сега обаче има една разлика - сега говорим за пазарене, което е провокирано изцяло от политически причини. Тук изобщо не говорим за козметичен дефект или за добри маниери, а опасността всяка от страните да бъде посочена като нарушител на правилата или да бъде нарочена като страната, заради която сделката се е провалила“, казва проф. Карло Диполити от Института за ново икономическо мислене.

Макар и пряко да не се обвързват с посланията от Брюксел и предстоящия старт на наказателна процедура, в Рим се договориха за няколко промени - данък върху газираните напитки с високо съдържание на захар, приходите от който ще отидат за университетите. И още - данъчна амнистия ще има само за тези, които са допуснали грешка в декларацията си, а не които са укрили данъци. Фискалният ефект засега е неясен, но със сигурност според експертите няма да запълни разликата от тези "няколко процентни пункта", около които се води спорът между Рим и Брюксел.

Проф. Филипо Тадеи, който е част от преподавателския състав на университета "Джон Хопкинс" смята, че "накрая ще бъдем свидетели отново на множество евтини политически приказки". "След като италианското правителство потвърди числата в бюджета си за догодина, Европейската комисия е принудена да демонстрира твърд тон и дори да наложи санкции. Ако обаче се стигне до финансови наказания, това ще бъде най-голямата услуга на популисткото правителство на "Пет звезди" и "Северна лига". В Европейската комисия не са толкова глупави. Напротив - те притежават политически интелект, затова ще продължават да говорят за санкции и да настояват за промяна в числата, докато наблюдават как действията на правителството имат негативен ефект върху италианската икономика. Италианците ще трябва да почувстват болката от избора, който са направили и да платят съответната цена. След това ще има корекция в бюджетната политика. Надявам се болката да не е непоносима, а цената - твърде висока“, подчерта проф. Филипо Тадеи.

Еврогрупата: Италия има седмица, за да представи нов проектобюджет пред ЕС

С една седмица разполагат италианските власти, за да подготвят и представят проектобюджет за 2019 г., който ще трябва да отговаря на ст...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа