X
 
 

Каракачанов и "окончателното решение" на циганския въпрос

7111 31
photo of Каракачанов и "окончателното решение" на циганския въпрос
Снимка: БГНЕС
Спомняте си, че конференцията във Ванзее, където се взима решението за окончателно решаване на еврейския въпрос, се случва през 1942, когато войната е на път да се обърне. Нацистите насочват геноцидните страсти на нацията към въображаемия враг, за да отклонят вниманието от наближаващото поражение и да замесят всички в едно чудовищно престъпление.

Разбира се „концепцията“ на Каракачанов няма нищо общо със съдържанието на онзи нацистки документ, асоциацията идва главно по линия на формата. Първо, ВМРО разгаря расистките страсти на българската нация в момент, когато обединени лъжепатриоти са се хванали за гушите и не се знае как ще се представят на идващите избори. Министърът вече разигра сцена с багери, които наказват колективно ромската общност заради престъпление на двама души, но ефектът навярно не е бил достатъчен. Затова на помощ идва административно-управленската сериозност.

И тук е другата прилика с Ванзее – желанието един сложен и дълго игнориран проблем да се реши изведнъж и окончателно. При това не от екип със специалисти в сферата на социалните политики, урбанизма, образованието и т.н., а именно от силовия министър на отбраната. Човек би могъл да си каже: пращат танковете и от циганския въпрос няма да остане камък върху камък… Какви мерки предлага вицепремиерът на европейска България?

Как да ги приобщим?

Ще почна от най-позитивното: „Приобщаване на почтени и образовани лица от циганската (ромската) общност към дейността по опазване на обществения ред.“ Съгласен съм напълно, интеграция ще има, само ако маргинализираните групи намерят мястото си в българските институции, в полицията, армията, партиите, образованието и т.н. Така те ще започнат да ги припознават като свои. Ако виждат по телевизията журналисти от своята етническа група например, ще се чувстват повече българи. Е да, ама последователите на г-н Каракачанов едва ли ще приемат някаква политика на позитивна дискриминация, каквато се практикува в целия демократичен свят; пак ще заговорят за привилегии и ще си останем в институциите само „етнически наши хора“.Отдавна сме се съгласили, че е нужно „постепенно премахване на гетата и намаляване на концентрацията на живеещите в тях чрез недопускане на незаконни строежи“. Тук най-харесвам думата „постепенно“, която именно противоречи на горното подозрение за „окончателно решение“. Бих повярвал в добронамереността на г-н Каракачанов, ако беше си направил самокритика за последното кампанийно бутане на колиби.

И изобщо – ако имаше отказ от маниера да се реагира със законови мерки на отделни криминални инциденти. „Постепенно“ значи в някои случаи бутане, в други - узаконяване, в трети - строеж на социални жилища, в четвърти - благоустрояване на махалата и вкарване там на полицейски пункт. За това трябва бюджет, но и воля, и съгласие от българската част на нацията - каквито в момента за жалост не виждам. Значи предварително трябва дебат, просвещение, уталагане на страстите.

Идеята за това на ромите да се дава земя, за да се махнат от съответното населено място, не е добра, защото земеделието е сериозна професия, която не всеки може/иска да практикува. А и маргинализирани групи обикновено нямат какво да инвестират в обработването на тази земя. Ще има ли например програма за земеделски заеми на роми, гарантирани от държавата? Или тъкмо ВМРО ще писне, дето не даваме на „нашите“? Без всякакво съмнение нужна ни е програма за заетост на маргиналните групи, а проблемът с ромите е първо - че нямат образоване, но и второ, още по-важно - че са силно дискриминирани. Тъкмо за това последното кой знае защо в „Концепцията“ няма и дума.

Въвеждането на „трудово-образователна повинност“ е едно сталинистко мечтание, което за пореден сезон не слиза от медийния ни сериал. Какво толкова славно виждат в Трудови войски, с които нашата страна е наказана след Ньой, аз не разбирам, но да не усложняваме. Те вървят в пакет с друга момчешка идея на министъра, а именно да въведе наборна служба. Така се връщаме във времето на соца: българите в армията, циганите – в трудови войски. Трябва ли да коментираме подобни антиконституционни идеи за създаване на две категории граждани? Ако искаме ромите да учат занаят – чудесно, нека направим интернати с държавно финансиране, където те - по желание! - да се учат на професия и трудова дисциплина. Но тази работа следва да организира не военното, а образователното министерство.

Апокалиптични представи

Талантът на популиста традиционно включва умението да се внушават апокалиптични усещания, както е било през 1942 година. Ваят се образи на врагове. В случая такива са неправителствените организации, които трябвало да бъдат наказани да имат офиси в съответните гета. (Впрочем имаме ли правна дефиниция какво е гето у нас? Ще ми помогне ли някой юрист?) Начело на злодеите е, разбира се, г-н Сорос, който тази година ще навърши 89 години, да е жив и здрав още дълго да служи за боксова круша. Добре, да си представим, че се закрият всички неправителствени организации, които работят с роми, да си представим, че държавата ни реши да компенсира чуждестранното финансиране, което те получават. Кой тогава ще работи например по „ограничаване на традиции, които противоречат на правовия ред и съвременните морални ценности (напр. купуване на булки, фактическо съжителство между деца, саморазправа и др.)“? Кой ще обучава изостаналите общности на семейно планиране?

Наместо да изисква от държавата да открие програми за финансиране на организации, които ще вършат подобна работа, г-н Каракачанов внушава, че ще се действа силово - та даже, че ще се мобилизират доброволни милиции, каквито вече на няколко пъти виждаме - къде на мотори, къде пеш. Представете си го само в сферата на забременяването и абортите, карикатуристите вече се развихриха! Най-скандални безспорно са мерките по ограничаване на ромската раждаемост, които в литературата са познати като „евгеника“. Тази демографска чувствителност е най-тревожното при лъжепатриотите; чудят се как да направят така, че нашите да раждат, а чуждите - не. А кои са наши и чужди явно ще решава министерството на отбраната. Предният скандал пък беше около инвалидите-мошеници, които подкупвали ТЕЛК-овете.Каква е целта на подобни акции ли? Целта е да се насъскат избирателите срещу едни маргинализирани от обществото хора, които няма да създадат проблеми на политиците, но ще им осигурят лесна победа. Не големите бизнесмени, не незаконните палати или офшорните грабежи – врагът е самотната майка, която ограбва държавата като взима 90 лв. за две деца при доход под 400 лв. на месец! Родила нарочно, за да се облагодетелства. Вижте докъде падна „българщината“ ни, просто да те хване срам. Толкова ли ни е голяма мизерията, че дърпаме като гладни кучета кокала от устата на другия? Как се гледат две деца с 90 лева? Да, има и богаташи от гетото, живеят в замъци, а получават социални помощи. Но контролът тук предполага стягане на социалните служби, а не разгаряне на расистки страсти. Ами да ги стегнат, нали управляват, какво тук има да се прави „концепция“? Май по-лесно е да се ругае декадата на ромското включване, отколкото да се управлява.

Ако имаше грижа, насочена към тези хора

Не знам дали си заслужава по-нататък да обсъждаме изложените идеи, които звучат повече като разговор на маса след 10. Разбира се, че следва държавата да развие някаква трайна стратегия по отношение на проблемните групи, но не изведнъж и предизборно, нито силово и агресивно. Много от казаното можеше да звучи напълно приемливо, ако беше пронизано от грижа за едни наши съграждани, тънещи в бедност. Например отнемането на социални помощи в случаи на нарушения можеше да бъде придружено от предложение за сериозна подкрепа на онези, които работят и учат. Образоването на младите момичета за семейно планиране можеше да е елемент от грижата за тяхното цялостно равноправно развитие. Интеграцията предполага не само пръчка, но и морков, а в този текст аз морков не виждам. Да се интегрираш, значи да заобичаш една нация, а това само със страх и наказания не става – насилието ражда цинизъм, отчуждение, контра насилие.

Г-н Каракачанов явно се обръща към собствената база, макар и с някои реверанси към останалите, откъдето идва и чудноватото определение, обърнато към двете аудитории: „цигани (роми)“. Когато прегледате коментарите под постинга му във Фейсбук, ще разберете, че целта на концепцията е постигната. Един пример: „Циганите, които не са се социализирали до сега да се екстрадират за Индия!“ (Оригиналният правопис е запазен).

Автор: Ивайло Дичев за DW.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 3 от 5. Гласували общо: 3 потребители

31 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Покана 12 Покана преди 3 месеца Профил на трол?
  След повече от 30-годишно ДС-годеничество имаме честта да ви поканим на тържествената церемония за сключване на ДС-брак между ДС-Кремена и ДС-Иван, https ://bit.ly/2X28h9A която ще се състои в килията на Иванчева в Специализираното следствие. Обреда ще обслужи поп ДС-Боби от Торонто. Облекло: официални костюми с вертикално черно-бяло райе с нанесен ЕГН на гърба и на левия ревер. Домашни ракии виж още ›› и напитки не се допускат, а само продукти на ПФ"МТМ"-СИС-Индустри! Изключителни права по отразаване на събитието: ДС-агенция "Фокус-мокус-шменти-капели" и ДС-Завадския Узун. Поздравления и честитки до: Фонадация (в частна полза) "ВМРО" по банкови сметки: iBAN: (не се чете) BIC: (не се чете) при Първа Инвестиционна Банка АД iBAN: (не се чете) BIC: (не се чете) при Централна Кооперативна Банка АД. Анонимността е ДС-гарантирана!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Щефан Трьобс 11 Щефан Трьобс преди 3 месеца Профил на трол?
  ВанчО Михайлов не е бил комита, а чиновник-терорист, платен и финансиран от италианците (Ватикана)! Освен това е бил още от 1917-18г. агент на РО (ген. Вълков - бивш военен аташе в Италия и уредил брака на Борис-III с дъщерята на италианския крал Йоана, т.е. много близък до италианците и Ватикана!)
 • Октомври 11.1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Ама терорист е на майка ти сина с ник щ.трьобс Значи не мога да се въздържа въпреки , че съм и Комунист / Народен/. Няма да пишеш глупости за Иван Михайлов.
  : 7 !
 • Анонимен 11.2 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Каракачанов с ДС-агентурния му псевдоним "Иван" на Иван (Ванчо) Михайлов ли е кръстен?! Пък и ДС-"Иван" е кръстник (при ДС-попове в София!) на сина на Вида Боева - Попова : Иван Попов! Да не би ДС-КГБ да счита Иван Попов за кръвен наследник на Ванчо Михайлов?! В книгите си за Ванчо, Иван Гаджев нарича Вида Боева (разконспирирана платена УДБА, ДС, ..... агентка!) "неофициал виж още ›› ната съпруга на Ванчо Михайлов"?!
  : 1 !
 • B.M.P.O. 11.3 B.M.P.O. преди 3 месеца Профил на трол?
  След подписването на Майския манифест, Тодор Александров е убит от българската Военна лига със знанието и одобрението на Кобурга и с активното платено РО-ДОНОСНИЧЕСТВО от страна на Ванчо Михайлов! Ген. Протогеров е спасил при Владая трона на Кобургите през 1919 и също е бил на голяма почит във Военната лига. Освен това е бил и главен масон на най-голямата ложа в България! Протогеров е подписал от виж още ›› свое име и от името на Тодор Александров Майския манифест с пратениците на Москва. Но самият Протогеров не е бил посветен в плановете за ликвидация на Тодор Александров - от една страна, защото е действал заедно с него и е могъл да ги осуети, от друга страна е бил твърде влиятелен не само сред македонците, но и сред воените и цивилни среди в България - затова е бил само свидетел на убийството на 31.VIII.1924! Третият член на ЦК на В.М.Р.О. Чаулев е бил в чужбина и е бил извън обсега на физическо действие на Лигата! Подполк. Атанасов е бил активен член на Военната лига и надали би извършил подобен акт без одобрението или поръчката й! Набързо е бил ликвкдиран заедно с други участници за да се заметат следите, водещи към Воената лига и Двореца, като платеният РО-доносник-агент Ванчо Михайлов е имал ръководна роля по телефона от София (където го болял корема от страх!) в операцията и събитията в Горна Джумая през м.IX.1924г.! Следващите литертурно-пропагандни писания на Ванчо Михайлов по случая са пак с цел прикриване на истината и пренасочване на вината (и "величието") към комунистите, които след 1923г. са били една разбита организация и не са имали никакво влияние в БОЙНИТЕ редове на В.М.Р.О. Дори атентата в църквата "Свети Крал" на 25.IV.1925г. е бил произведен от тесен кръг богато платени конспиратори, които са мислили, че взрива в черквата ще произведе и пролетарски "взрив" в общество, в което т.нар. "пролетариат" е много много малоброен! Възвеличаването на КомИнтерна за убийството на Тодор Александров е част от лъжливата и манипулираща обществото пропаганда на "новата българска единна социалистическа НАЦИЯ" на БКП и ДС от 1963г.: днешните "исторически" помияри ДС-шибаняка "Телериг", ДС-шопара "Ванче" караКачан, ДС-дриснята "Роман" Гошо Марков, ДС-триперо "ГУцо" Първан, ДС-смръднята Пламен Митев; ДС-читака "Завадския" Узун; ДС-"Соколов" Митре Гоцев; ДС-"Стоян" Цочо Биляр, ДС-"Антон" Елдър, ДС-дрисника Трендафил; ДС-МВРо-паспортния бизнесмен Пафчо Павлов, ...... ! Виж автентичното и подкрепено с оригинални документални доказателства от архива на В.М.Р.О.: Кирил Гр. Пърличев - "Убийството на Тодор Александров: (Изследване и документи). Архивите на ВМРО"; изд. Веда-МЖ, София 2002: Original from: Indiana University: http ://bit.ly/2pIUToJ
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • В.М.Р.О. 10 В.М.Р.О. преди 3 месеца Профил на трол?
  БКП-сместта от ЧЕРВЕНОТО "Македонецъ" и ДС-българеещото се ЧЕРНО "ДуПе" (Протокол "А" №229 от 31.10.1959г. с Решение на ПолитБюро на ЦК на БКП http ://bit.ly/2kcpUBZ ) прави ЧЕРВЕНО-ЧЕРНОТО знаме на коминтертновско ВМРО(об.)!
 • Македонецъ 10.1 Македонецъ преди 3 месеца Профил на трол?
  Така ли бе н*щастник. Тоест един вид ако сега слезнат от небето Комитите Т.Александровъ и И.Михайлов ще застанат срещу мен или него , а ще подкрепят беснеещите криминални цигански елементи защитавани от Бандите на сорос/нпо ? Така ли мислиш бе н*щожество ? Демек ще искат да дойдат при теб в платена мрежа и при иво инджев ? Н*щожество.
  : 1 !
 • ДуПеСе да се закрие 10.2 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Защо си правиш труда да спориш с агентура на сръбската служба Октомври?
  : 0 !
 • Б.В.М.О.Р.О историческа единица 10.3 Б.В.М.О.Р.О историческа единица преди 3 месеца Профил на трол?
  Ами много ще е жалко ако е лице на сръбската агентура Дупесе да се закрие , много жалко. Кой спечели от създаването на черногорската нация / една поредна трагична пародия/ ? Ами не е Сърбия и Сръбският Народ/. Идват времена дето Ние трябва да се сполтяваме. Ние вкл и Хърватия и Словения. НО УБЕДЕН СЪМ , че НЯМА КАК ТОВА ДА СЕ СЛУЧИ С ЛЪЖАТА , че Македонският Народ и Българският Народ не СМЕ ЕДИН Н виж още ›› АРОД. БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД. А , и аз ще съм против. Да му мислят в Белград и Скопие .НИЕ СМЕ СИ В ПРАВОТО.
  : 1 !
 • Б.В.М.О.Р.О историческа единица 10.4 Б.В.М.О.Р.О историческа единица преди 3 месеца Профил на трол?
  Македонците/ките в Р.България сме Основна Градивна единица на Народа на България. Ако бяхме неБългарски народ то ОПРЕДЕЛНО Р.България , а и Царство България би имала СЕРИОЗЕН ПРОБЛЕМ / тип Кюрдски *Р.Турция/ , а НЯМА въпреки войната която се води срещу Р.България и Р.Македония. Тази война се води и срещу Р.Сърбия , Р.Черна хора.
  : 1 !
 • Б.В.М.О.Р.О историческа единица. 10.5 Б.В.М.О.Р.О историческа единица. преди 3 месеца Профил на трол?
  Основният Враг на Всички Народи са СОРОСОИДИТЕ/КИТЕ, като този дичев , генов ...... ТЕ СА ВРАГОВЕТЕ И ИМАТ ПАРАЗИТНО мислене. Те са и онези стойков от /Х/омо , те са и онова нещо ска келер. ТЕ СА. Никакви илюзии , ОПАСНО Е АКО ГИ ИМА , че НЕ Е ТАКА. Сложна е борбата срещу тях. Използват всякакво историческо противоречие , но ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  Действително, циганският проблем е голям и явно не е, нито по силите, нито по желанието на властта! Трябва да се намери балансиран, но настойчив подход за много години напред! Някога в бъдещето! Като чета тука, авторът вероятно е на път да предложи работеща концепция по въпроса! Както много други до сега!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Сиганин от Столипиново 8 Сиганин от Столипиново преди 3 месеца Профил на трол?
  Стига с теа лозунги "Сичкото сиганин на сапун"!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  то верно сапун правен от цигани никой няма да ползва, ама на какво друго кажи?
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • ДуПеСе да се закрие 7 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Ивайло Дичев е откачен фашист.
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 3 месеца Профил на трол?
  ДуПе, вие българеещите се цигани от ДС-МВРо вече прекратихте ли медения си коалиционен месец с турчеещите се цигани и ДС-манафите от ДПС?! Изглежда пак не сте могли да се споразумеете "коалиционно" как да си поделите милионите за "циганската интеграция"! Явно, че изнесената инфoрмация, че сте изключени и от списъка с комисионните за Ф-16, ще излезе вярна! Ще трябва да ходите на виж още ›› избори на собствени "мускули" и без ДС-акумулатoри и без каквито и да са шансове някой да гласува за вас - баламите вече ви видяха истинската менгянска същност!
  : 6 !
 • ДуПеСе да се закрие 7.2 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Сръбска маймуно каза ли нещо?
  : 8 !
 • Октомври 7.3 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Той е още по лошо. Той е соросоид неолиберал. Враг на Народа както и на всички Народи и Държави защото той , А И ВСИЧКИ соросоиди/ки неолиберали/ки работят срещу ЦЯЛОТО ЧОВЕЧЕСТВО. Те са тези дето и от двете страни са против ИСТИНСКОТО ПРИЯТЕЛСТВО НА НАРОДИТЕ. ТЕ СА. И СЕ НАДЯВАМ СКОРО ДА СИ ПОЛУЧАТ ЗАСЛУЖЕНОТО. ВСИЧКИ ПО ВЪЗМОЖНОСТ.
  : 1 !
 • Октомври 7.4 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Сега Дупесе да се закрие не ми пиши глупости за Бог Македон. Точно от Р.Македония знам доста неща за каракачанов и ще ти напиша , че не е замесен в много добри дела. Но проблемът с криминалните цигански елементи е сериозен и всичкото соросоидно продължава и днес да ги подкрепя и ще ги подкрепя във вреда на нас. Така , че независимо от различията които не са големи трябва всички да сме единни СРЕЩУ виж още ›› ТАЗИ НАПАСТ Д.ШОРОШ И агентите му.
  : 0 !
 • ДуПеСе да се закрие 7.5 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Самите сръбски македоноиди си го измислиха бог Македон и македоноидната раса. Каракачанов няма никакво влияние в Македония, не си измисляй. В момента там са най-силни БСП и пребоядисаните комунисти като Александър Йорданов.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 6 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  При успех на Проектът Babylon то с Човечеството ще бъде свършено. Най вероятно ще има нов чудовещен геноцид над хора и това ще бъде над Народи от Бялата раса.Трудно е да се прави анализ на фона на много неизвестни , но този Babylon ще бъде доста политически нестабилен.Противоречията нежду Клановете/Корпорациите/ ще бъдат доста сериозни , защото цялата тази машнина създавала вече Babylon е способна виж още ›› само да РУШИ , КРАДЕ и има психология на насекомо.
 • Октомври 6.1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Разбира се има и една ГЛОБАЛНА ПИТАНАКА. КАКВО ЩЕ БЪДЕ ОТНОШЕНИЕТО НА ЧАСТ ОТ ИЗВЪНЗЕМНИЯТ РАЗУМ КЪМ ВСИЧКО. ПИША ЧАСТ , ЗАЩОТО ОНЕЗИ СИВИТЕ/Розуел/ ОПРЕДЕЛЕНО СА ЗА ТОЗИ ПРОЕКТ. ТОЕСТ ВЪПРОСЪТ Е ДАЛИ ДЖЕДАЙСКИЯТ ОРДЕН ЩЕ ПРЕДПРИЕМЕ ЛИ ИНТЕРВЕНЦИЯ ? ДАЛИ ЩЕ НАМЕСИ ПРЕДИ УСПЕШНИЯТ ФИНАЛ ИЛИ НИЕ хората ще го СПРЕМ ? НЯМА КАК ДА ЗНАМ.
  : 1 !
 • Октомври 6.2 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Мнението на зомбита закърмени с простотиите на холивуд , къци въпцаров и другите шоу величия НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВА относно Извънземният разум/ ФАКТ/. Поставям го и под мнението на една овца/ която ОПРЕДЕЛЕНО УВАЖАВАМ/ ЗА РАЗЛИКА ОТ КОЯТО И ДА Е БИЛО СОРОСОИДНА **ТРЕПКА като тоя дичев , като асен генов , като 1.1 и без значение от ранг , позиция и така нататък.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 5 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Що за поредни НЕЛЕПОСТИ actualno ?Отново някакви вулгарни асоциации. До кога ? До пълна победа на Проектът Babylon или до вашето сразяване. То няма много други отговори , щото наистина сте непоправими , но ако ХОРАТА наистина проумеят , че вие наистина работите по Проектът за тяхното пълно робство то всичко си идва на мястото.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Квадратен Чеп 4 Квадратен Чеп преди 3 месеца Профил на трол?
  Нито циганите, още по-малко българите, го интересуват ДС-Ванче гюфто-менгясъ караАлбинос! Апетитите му са за разгепване на стотиците милиони за "интеграция" на циганите, който в момента се "усвояват" от циганските босове! Заграбените македонски имоти имат големи разходи за поддръжка, а по-голямата част от тях са без наематели и съответно без приходи! А и вече няма кой да дава т виж още ›› орби с безотчетни милиони в брой на ДС-МВРо за "пропагандно-публицистично патриотарство" - КТБанк бе планирано фалирана! А и Русия си намери други, по-избираеми, фаворити! Дори предизборното коалиране с ДПС не гарантира комисиони за изстребителите и бронетехниката в условията на кривия корупционен макарон на ГЕРБ-"стабилността"! Така че никой (дори хА-така и "спасителите" от Скат) вече не иска пак да се СГОДЯВА коалиционно с ДС-МВРо щом са без парична "ЗЕСТРА"! Да припомниме как през 1997г. Ванчо БКП-лаборантчо вкара в листите на СДС 4 бр. ДС+БКП+БЗНС МВРО-вци срещу 4млн.$ под масата, въпреки че имаше цялата информация за ДС-обвързаностите и БКП-подопечността на ДС-Ванче & Ко. А и РЗС-то Янево през 2009 ги "гушна" ДС-МВРо-вците срещу солидна сума от ПП "Мизия-Тракия-Македония" със СИС-Индустри и от паспортната търговия - и пак никой не ги избра! Сега им остават "циганските" милиони, които да се разгепят и с част от тях да се КУПИ с "бира с кебапче" (сега и ракията от СИС-Индустри ще трябва да се плаща!) някой и друг мургав гласоподавател!
 • Октомври 4.1 Октомври преди 3 месеца Профил на трол?
  Да апетитите наитсина на всички от Кликата са огромни и за това сме на този хал. Проблемът обаче с толерирането на най криминалната част на циганите/ките ще става все по сериозен.Ето сега прави ми впечатление , че ти тази Порочност разрушаваща Държавата и Народа хич не ти дреме. Тоест приемаш я. А , тя идва от Босовете на този дето е съчинил тези нелепости , на ачев и всички соросоиди/ки и много в виж още ›› ероятно и ти си от тях.
  : 3 !
 • ДуПеСе да се закрие 4.2 ДуПеСе да се закрие преди 3 месеца Профил на трол?
  Бог Македон ли ти го каза на ушенце?
  : 4 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 3 преди 3 месеца Профил на трол?
  Така наречената "интеграция" на ромите не би могла да се постигне лесно, ако не се промени съзнанието на цялата ни нация. В чужбина осиновяват ромчета от България, при това с вродени дефекти и заболявания, а тука такъв хумамизъм не сме чували. Трябва първо да се повиши здравната култура и етническата приемственост сред населението, но това няма как да стане изведнъж, след като са пропусн виж още ›› ати толкова много години. Расовата дискриминация започва още от училищата и въпреки по-добрата социална политика тогава, датира още от времето на социализма, че и от преди това. Спомням си в началното училище как съученичките ме питаха:"-Защо си я хванала за ръката? Тя е циганка!", а аз им отвръщах:"-Че какво от това?" Всичко започва от семейното възпитание и от най-ранна възраст. Трябва да се въведат учебни предмети в училищата със здравна и етническа насоченост, за да се подобри ценностната система на подрастващите, а от там постепенно и на цялата нация, защото само човек с висока здравна култура може да има по-хуманно отношение към околните и по-различните от себе си, а също и ако е добре информиран за произхода на отделните нации и религии. Така ще се намалят много от отрицателните явления в нашето общество като престъпността, епидемичните и социално-значимите заболявания, трудовите злополуки, ПТП, зависимостите и много други, което ще даде добър ефект върху цялата икономика и демографския прираст, защото добре образования и особено в здравно отношение човек, е "по-полезен" за себе си, семейството и обществото. Трябва много да се работи върху образователната система и да бъде тя единна и стандартна в определен аспект.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Новини или Novini – картината на печата за 20 май

Австрийският канцлер Себастиан Курц драматично дръпна шалтера на коалиционното си правителство и обяви нови избори беше главната новина от...