ЕС излиза в понеделник с позиция за ситуацията в Македония

10456
ЕС излиза в понеделник с позиция за ситуацията в Македония
Снимка: Gettyimages

Съветът за външни работи на Европейския съюз ще обсъди утре ситуацията в Македония и ще излезе с обща позиция във връзка със случващото се там и за мерките, които трябва да се предприемат. Това заяви българският министър на външните работи Даниел Митов.

"Европа действа заедно. В понеделник на Съвета по външни работи ще дискутираме въпроса за Република Македония и ситуацията там. Резултатът от тези обсъждания ще бъде обща позиция на всички външни министри на страните членки от ЕС и мерките, които ще се предприемат", каза Митов.

Море от граждани ще участва в днешния национален протест срещу режима на Никола Груевски. Хиляди демонстранти в този момент се намират на няколко места в столицата Скопие. Някои от тях вече потеглиха към сградата на правителството, където в 14.00 часа местно време, трябва да започне масовата атниправителствена демонстрация срещу Груевски и неговата клика, предаде БГНЕС.

Република Македония преживява най-тежката си политическа криза от обявяването на независимостта си през 1991 година. През последните 4 месеца бяха направени потресаващи разкрития за гигантски корупционни схеми, за кадруване в съдебната система, тотален контрол над медиите, за фалшифициране на изборните резултати от страна на режима на Груевски и най-приближените му хора - директорът на спецслужбите Сашо Миялков, вътрешният министър Гордана Янкуловска и още няколко министри от кабинета му.

Срещу режима има и съмнения, че е организирал кървавия инцидент край Куманово на 9-ти май, когато загинаха 8 полицаи, а други 37 бяха ранени. Тази сутрин над 2000 души потеглиха за Скопие от Битоля, 3000 от град Прилеп, хиляди потеглиха и от Щип, Струмица и други градове.

В град Куманово в началото на деня имаше полицейски блокади на няколко улици, но по-късно движението бе възстановено.

Съветът "Външни работи" ще се състои на 18 май в Брюксел. Той ще започне с работен обяд на министрите на външните работи и министрите на отбраната на държавите-членки с Генералния секретар на НАТО. Тема на дискусията ще бъдат предизвикателствата в областта на сигурността в страните от по-широкото съседство. Следобедната съвместна работна сесия с министрите на отбраната ще продължи с подготовка на Европейския съвет през юни, посветен на ОПСО и дискусия по Стратегическия преглед. Ще бъдат разгледани и последващи действия от извънредната среща на Европейския съвет на 23 април по въпросите на миграцията.

Сесията ще продължи във формат министри на външните работи. Първите дипломати на страните членки ще обсъдят развитието на обстановката в Република Македония, оценка на състоянието пред перспективите за възобновяване на Близкоизточния мирен процес, ситуацията в Бурунди. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа