ЕС нарече "неприемлива" ситуацията с бежанците в Босна и Херцеговина

1294
ЕС нарече "неприемлива" ситуацията с бежанците в Босна и Херцеговина
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският съюз изрази загриженост относно положението на стотици бездомни бежанци в северозападната част на Босна и Херцеговина. Изявление в тази връзка направи специалният представител на ЕС в тази страна Йохан Сатлер след среща с босненския министър на сигурността Селмо Чикотич, съобщава „Дойче Веле“.

"Тази ситуация е абсолютно неприемлива. Животът и основните права на стотици хора са в сериозна опасност", каза Сатлър. На срещата присъстваха и посланиците на Германия, Австрия и Италия.

Мигранти в Босна обявиха гладна стачка

Стотици нелегални мигранти, блокирани в близост до град Бихач, обявиха гладна стачка и отказаха да се настанят в предоставените им пала...

Страните обсъдиха мащабен пожар във временен център за приемане на мигранти и бежанци близо до Липа, недалеч от границата с Хърватия. Лагерът е унищожен на 23 декември 2020 г. Според полицията, той е бил опожарен от жители на лагера, които са се противопоставили на решението на Международната организация за миграция (МОМ). Нейните съотрудници са напусна центъра на 23 декември, като се позовали на липсата на вода, електричество и отопление.

През април миналата година лагерът е създаден като временно убежище. Центърът се намира в разклонението на "балканския маршрут", по който бежанци и мигранти се стремят да стигнат от Турция до Западна Европа. Затварянето на маршрута през 2016 г. не блокира напълно потока от бежанци, а само го намали.

На срещата със Селмо Чикотич бяха обсъдени мерки за подпомагане на жителите на бившия лагер, които страдат от студ и липсата на жилище. Европейската комисия и МОМ настоява за лагер в изоставена фабрика в Бихач, близо до Липа, но местните власти са против. Миналата седмица те се опитаха да изведат бежанци от Липа, за да ги настанят в бившата казарма в южната част на страната. Мигрантите обаче не успяха да напуснат автобусите по местоназначението си поради протести на местните жители.

По-рано кандидатът за президент на Християндемократическия съюз Фридрих Мерц се обяви против допускането на мигранти в Германия от лагери в Гърция и Босна и Херцеговина. „На първо място, целият ЕС е длъжен да оказва помощ на бежанците на Балканите и на гръцките острови в сегашните им места на пребиваване“, каза Мерц. Политикът отбеляза, че подобна „хуманитарна катастрофа не може да бъде преодоляна на принципа „елате всички в Германия“. „Този път е затворен“, подчерта Мерц.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Фицо с опит да превземе медиите: Словашките журналисти протестират в ефир (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа