ЕС няма да изпълни зелените цели за 2020

1525
ЕС няма да изпълни зелените цели за 2020
Снимка: iStock

ЕС няма да изпълни своите екологични цели до 2020 г., но би могъл да постигне тези за 2030 и 2050 г., ако се предприемат спешни действия, съобщи Европейската агенция по околна среда.

"Въпреки че повечето от целите за 2020 г. няма да бъдат постигнати, особено тези за биологичното разнообразие, все още има шанс да се постигнат дългосрочните цели и задачи за 2030 и 2050 г.", се казва в доклада, публикуван по време на срещата на върха COP25, която беше открита в Мадрид в понеделник.

Антидепресантите в реките променят поведението на рибите

Антидепресанти попадат в реките и определен вид риба става по-малко агресивни в търсенето на храна. Основното действащо вещество в преп...

В него се казва още, че Европа се нуждае от „спешни действия“ през следващите 10 години, за да се справи с „тревожно ускорената загуба на биологично разнообразие, увеличаването на въздействието на изменението на климата и свръхконсумацията на природни ресурси“.

Докладът отбелязва, че въпреки че е регистриран спад от 22% в емисиите на парникови газове между 1990 г. и 2017 г. и нарастващ дял на възобновяемите енергийни източници, е необходим повече напредък, предаде БГНЕС.

ЕАОС заяви, че от 13-те цели на политиката за биологично разнообразие, определени за 2020 г., ще бъдат изпълнени само две: определяне на морски и сухопътни защитени зони. За сметка на това опазването на видовете и природните местообитания, водните екосистеми и влажните зони и почвените условия остават проблем, както и химическите емисии, замърсяването на въздуха и шума.

„Политиките са по-ефективни по отношение на намаляване на натиска върху околната среда, отколкото за опазване на биоразнообразието и екосистемите, както и за човешкото здраве и благополучие“, се казва в доклада.

Хиляди старозагорци се включват в зелена инициатива (СНИМКИ) 

За да засадят 10 хиляди дъбови фиданки хиляди старозагорци се включват в зелена инициатива днес.  На пострадалите от големите г...

Настоящите тенденции показват "забавяне на напредъка при проблеми като намаляване на емисиите на парникови газове, промишлени емисии, генериране на отпадъци, подобряване на енергийната ефективност и възобновяема енергия. В бъдеще настоящият темп на напредък няма да бъде достатъчен за посрещане на климатичните и енергийните цели за 2030 г. и 2050 г. "

COP15 относно биоразнообразието ще се проведе догодина в Китай, където държавите ще си поставят нови цели, въпреки че целите за 2020 г. все още не са изпълнени.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия наложи вето в ООН на резолюция, засягаща Северна Корея

Макрон: В Г-20 трябва да сме единни, преди да поканим Русия

Говорител на "Ислямска държава" похвали атентата край Москва

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа