ЕС обсъжда общи мерки срещу COVID вълната в Китай

2064
ЕС обсъжда общи мерки срещу COVID вълната в Китай
Снимка: iStock

Страните от ЕС се доближават до координирани мерки при пътуване в отговор на вълната от COVID в Китай. Сред тях са тестване преди заминаване, маски по време на полетите и тестване на отпадни води за евентуални нови варианти, предава БГНЕС.

Натискът за съвместен отговор идва едва след като няколко държави от ЕС вече въведоха свои собствени мерки за ограничаване на разпространението на COVID от Китай и изследване за нови варианти, въпреки обещанията за подобряване на сътрудничеството по време на първата вълна на пандемията.

70% от населението на Шанхай е с COVID-19

Главният лекар в една от най-добрите болници в Шанхай заяви, че 70% от населението на мегаполиса е заразено с COVID-19, съобщиха държав...

На среща по въпросите на здравната сигурност днес, на която присъстваха министри и представители на Европейската комисия, Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Световната здравна организация, длъжностните лица се доближиха до консенсус за тестване на пътниците от Китай преди заминаване, засилване на наблюдението на отпадъчните води от полетите и засилено вътрешно наблюдение за вируса, съобщи в Туитър комисарят по здравеопазването на ЕС Стела Кириакидис.

Членовете "постигнаха съгласие" по тези мерки, каза тя и добави: "Обсъждането продължава и утре на [срещата на интегрирания политически механизъм за реакция при кризи (IPCR)]."

Говорител на Комисията заяви пред "Политико", че ЕК е представила на държавите-членки на ЕС проектостановище относно предложените мерки, което сега ще бъде "преразгледано и прието" въз основа на техния принос.

"Преобладаващото мнозинство от държавите подкрепят тестването преди заминаване", каза говорителят, като добави, че такива тестове "ще трябва да бъдат насочени към най-подходящите полети и летища и да се извършват координирано, за да се гарантира тяхната ефективност".

Франция призова всички държави от ЕС да тестват китайските пътници за COVID

Франция призовава всички държави от Европейския съюз да започнат да тестват пътниците, пристигащи от Китай, за COVID-19 на фона на епид...

Проектостановището включва също така носене на маски при полети от Китай, лична хигиена за пътниците и повишена бдителност на ЕС по отношение на тестването и ваксинирането. То включва геномно наблюдение на летищата за откриване на нови варианти, като например тестване на отпадните води от полетите, както и засилен мониторинг и секвениране. Органът на ЕС за реагиране при кризи ще вземе предвид всички тези мерки, когато заседава в сряда.

Много страни в Европа въведоха вземане на проби от отпадъчни води по време на пандемията, за да установят огнища на COVID, но също и за генетично секвениране на пробите с цел наблюдение за нови варианти.

Белгия беше първата страна, която тази седмица обяви, че изследва проби от отпадъчни води от два полета седмично от Китай и ги секвенира за варианти. Държави, сред които и Обединеното кралство, заявиха, че липсва изчерпателна здравна информация, споделяна от Китай, поради което е трудно да се разбере дали в страната се появяват нови варианти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Руските провокации в Молдова се увеличават

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com