ЕС планира да изпрати военни кораби в Индо-Тихоокеанския регион

852
ЕС планира да изпрати военни кораби в Индо-Тихоокеанския регион
Снимка: iStock/Guliver

На 19 април ЕС е готов да се ангажира със „значимо“ морско присъствие в Индийския и Тихия океани, но все още не е ясно дали много европейски държави биха били готови (или дори биха могли) да изпратят сериозна огнева мощ в региона и да рискуват да антагонизират Китай, пише европейската редакция на Politico.

Ходът - част от нова стратегия на ЕС за Индо-Тихоокеанския регион, видян от Politico - е важна дипломатическа стъпка за блока. Понастоящем Франция е единствената европейска държава със значителни военноморски сили в региона, но останалата част от ЕС е подложенa на засилен натиск за разширяване, тъй като американската армия при президента Джо Байдън все повече определя Китай като водеща глобална заплаха за сигурността, пише агенция Фокус.

Борел: Напрежението в отношенията с Русия расте

Европейският ръководител на дипломацията Жозеп Борел заяви преди видеоконференция на външните министри на ЕС, че напрежението в отношен...

На заседанието на Съвета по външни работи в понеделник се очаква държавите от ЕС, представлявани от външните министри, да приемат документ, който за първи път излага цялостна европейска стратегия към Индо-Тихоокеанския регион. Според проекта стратегията цели да отговори на възхода на Пекин и разглежда теми, вариращи от намаляване на икономическата зависимост от Китай до разширяване на ролята на Европа в дигитализацията в цяла Югоизточна Азия. Най-спорното е, че планът също така ще признае „важността на значимото европейско военноморско присъствие в Индо-Тихиоокеанския регион“.

За по-голямата част от ЕС, с хронична неприязън към военния авантюризъм на хиляди километри, нещо повече от символични военноморски мисии би представлявало драматична промяна в геостратегическата посока. САЩ отдавна са военноморски полицай в региона и се стремят да компенсират Китай и Северна Корея, докато Европа до днес играе много малка роля.

И все пак, един дипломат от ЕС определи проекта в понеделник като „обрат“. Алесио Паталано,военен специалист за Източна Азия в Департамента по военни изследвания в King’s College London, също заяви, че това е „поразителна експанзия“ за ЕС.

Разбира се, всичко зависи от това дали ЕС може да продължи, особено без мускулите на британския флот с ядрено въоръжение след Брекзит. За повечето европейски държави Южнокитайско море не е основна дестинация. Германия се ангажира да изпрати една фрегата до Азия през август. Когато този кораб се върне, това ще бъде първият германски военен кораб, преминал през Южнокитайско море от 2002 г. насам.

„Политико”: Европа заслужава дивана на Ердоган

Мустакат турчин, два позлатени стола с висока облегалка и плюшен диван. Оказва се, че това е всичко, което е необходимо, за да се създ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа