ЕС предоставя 314 млн. евро на иновативни предприятия

1335
ЕС предоставя 314 млн. евро на иновативни предприятия
Снимка: Архив

Европейската комисия съобщи, че чрез пилотния инструмент „Ускорител“ на Европейския съвет по иновациите (ЕСИ) предоставя близо 166 млн. евро на 36 предприятия, готови да се включат в борбата с пандемията от коронавирус. Комисията освен това ще отпусне над 148 млн. евро на други 36 предприятия, които искат да допринесат за плана за възстановяване за Европа. Така в този кръг на финансиране общите инвестиции от програмата на ЕС за научни изследвания и иновации „Хоризонт 2020“ ще достигнат 314 млн. евро. Това съобщават от представителството на ЕК в България.

По този повод комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел заяви: “Огромният талант и преломните идеи на иновативните европейски предприятия ни дават надежда. Нашата повишена подкрепа за Европейския съвет по иновациите ще отключи техния потенциал, така че да се справим по-добре с коронавируса и да подпомогнем възстановяването. Европейският съвет по иновациите откликна бързо на кризата с коронавируса и показа гъвкавостта и положителното въздействие на финансирането от ЕС”.

България на трето място по ръст на икономиката за първото тримесечие в Евросъюза

България е трета в Европейския съюз по ръст на икономиката през първото тримесечие. На годишна база ръстът на БВП у нас е 2,4%, а спрям...

Избраните 36 фирми, които ще допринасят за борбата с коронавируса, ще работят по новаторски проекти, например разширяване на производството на кърпички за биологично обеззаразяване, разработване на системи за наблюдение на вентилацията, които осигуряват за оказващите първа помощ данни в реално време за качеството на предоставяната на пациента вентилация, създаване на платформа за антитела за лечение при тежки случаи на зараза и много други. Освен това на 139 фирми, които се занимават с този проблем, но в сегашния кръг не можаха да получат финансиране поради бюджетни ограничения, беше присъден новосъздаденият Печат за високи постижения в борбата с COVID-19. Този специален знак отчита значимостта на техните предложения и следва да им помогне да привлекат финансиране от други източници.

Други 36 фирми, които имат готовност да се включат в плана за възстановяване за Европа, ще работят по редица проекти от различни сектори — например проектиране на по-здрави и по-високи кули за вятърни турбини (тези кули ще се изграждат от дървени модули и ще могат да намалят сериозно разходите за вятърна енергия), създаване на система за производство на органични торове и разработване на основано на блокверига решение за устойчиви практики за рециклиране в помощ на производителите. Допълнителни 679 печата за високи постижения бяха дадени за висококачествени предложения, които са изпълнили критериите за финансиране от ЕСИ, но не можаха да получат средства поради ограничения бюджет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Били ли са отворени аварийните изходи в "Крокус Хол" по време на атаката?

Любовчия: Украински военен началник на калъп с две колежки (ВИДЕО)

Задържаха още един заподозрян за атентата в Москва

Ливанският премиер разцелува секретарката на Мелони, помисли я за нея (ВИДЕО)

Руски Су-27 е свален край Севастопол: Отново приятелски огън? (ВИДЕА)

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа