ЕС приветства новото македонско правителство

1003
ЕС приветства новото македонско правителство
Снимка: БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини и европейският комисар по разширяването Йоханес Хан приветстваха новото правителство на Македония. Това стана в съвместно изявление, изпратено в четвъртък до Скопие, предава скопският телевизионен канал „ТВ 21“.

„Приветстваме избирането на новото правителство, водено от премира Зоран Заев. Европейският съюз е готов да подкрепи работата на новото правителство, както и опозицията, за конструктивно прилагане на всички части на Споразумението от Пържино и Спешните приоритети за реформи. Очакваме всички парламентарни партии да оставят настрана разделението и от самото начало да работят съвместно за постигането на обща програма за реформи, която ще бъде от полза за страната като цяло. Това е от съществено значение, за да се върне страната на пътя към европейската интеграция, процес, който гражданите ясно искат и заслужават“, се казва в изявление на двамата високопоставени политици на Брюксел, пише още "Фокус".

Заев обяви кандидатите за новото македонско правителство

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев оповести състава на новото македонско правителство, което ще бъде гласувано в п...

Припомняме, че лидерът на Социалдемкратическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев официално беше избран от македонския парламент за нов премиер на страната. За него гласуваха депутатите от партията му СДСМ и от двете албански формации - ДСИ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села.

"За" кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. "Против" бяха 44-ма депутати, а 5-ма се въздържаха. В гласуването участваха 111 народни представители в 120-местния парламент.

С избора на новото правителство западната ни съседка очаква да сложи край на тежката политическа криза, в която изпадна от началото на 2015 година, а от средата на януари 2016 година се управлява от служебното правителство на Емил Димитриев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа