ЕС започва процедура за свръхдефицит срещу Хърватия

23153
ЕС започва процедура за свръхдефицит срещу Хърватия

Европейският съюз ще започне процедура за свръхдефицит срещу Хърватия само седем месеца след като страната стана 28-ият член на блока, предаде БГНЕС.

"Започнахме процедура за свръхдефицит срещу Хърватия, издадени са препоръки за предприемане на мерки за справяне с дефицита до 2016", заяви гръцкият финансов министър Янис Стурнарас на пресконференция след среща с колеги от ЕС в Брюксел.

ЕС определи таван на годишния дефицит на страните членки от 3% от Брутния вътрешен продукт, а натрупаният дълг не може да надхвърля 60 на сто от БВП.

През ноември Хърватия, която се присъедини към ЕС през юли, заяви, че ревизираният бюджет на страната за 2013 г. предвижда дефицит от 5,5% в сравнение в първоначалната прогноза от 3,5 на сто.

Еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен заяви, че блокът ще преразгледа плановете на Хърватия за справяне с дефицита през пролетта. Според него, страната трябва да предприеме "решителни действия" за възстановяване на доверието в икономиката.

Брюксел е в "близък и траен контакт с хърватското правителство" относно предложенията за намаляване на дефицита. "Искаме да ги погледнем от по-близо, по-точно, преди да правим каквито и да било преценки. Ще направим задълбочени оценки на постигнатия напредък през пролетта", каза Оли Рен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа