Естонски националисти събират подписи за излизане от ЕС

1531
Естонски националисти събират подписи за излизане от ЕС
Снимка: Pixabay.com

На естонския уебсайт за обществени инициативи Rahvaalgatus.ee се появи петиция за излизане на Естония от Европейския съюз. Ако документът получи поне хиляда гласа в своя подкрепа, тогава, съгласно закона, въпросът трябва да бъде повдигнат за обсъждане в парламента (Рийгикогу), предава EA Daily.

Автор на петицията е Кено Пълцам, активист на дясната Национална консервативна партия (EKRE). Според него референдумът от 2003 г. за влизането на страната в общността на европейските държави трябва да се счита за невалиден, пише sputnik-meedia.ee.

Естония удължава локдауна до 25 април

Ограниченията върху обществения живот в Естония ще останат в сила до 25 април. Това стана ясно днес, след като правителството в Талин у...

Пълцам цитира данни, че инициативата за членство в ЕС е била подкрепена преди 18 години от по-малко от половината естонски граждани. Затова според активиста е необходимо да се започне процесът на организиране на нов плебисцит.

„Трябва да инициираме ЕКЗИТ. Хората трябва да решат на референдум дали Естония ще продължи членството си в ЕС или ще възстанови суверенитета си, както преди 1 май 2004 г. И накрая, референдумът би бил естествена част от класическата демокрация, а не това, което наричаме „представителна“ демокрация, което всъщност убива демокрацията. Молим ви (членове на Рийгикогу) да инициирате правно обвързващ референдум и да помолим хората да отговорят на въпроса: трябва ли Република Естония да остане член на Европейския съюз?“, призовава Пълцам.

До момента петицията е събрала 1309 подписа. По-рано Март Хелме, член на фракцията EKRE, обяви необходимостта от започване на дискусия в естонския парламент относно статута на Естония в ЕС. Според него от присъединяването на Република Естония към ЕС способността й да взема независими решения постоянно е ограничавана.

„Искам да подчертая: нито аз, нито абсолютното мнозинство от членовете на нашата партия сме против ЕС като общност от национални държави и като икономическа общност. Ние сме против ЕС като федерална държава, ние сме срещу Европейската комисия като европейско правителство, ние сме против общите европейски данъци и против установяването на обща европейска политическа идеология“, каза Хелме, който и преди е изразявал скепсис спрямо международните структури, в които е член Естония.

Естония иска повече санкции срещу Русия

Естонският парламент (ЕП) прие декларация в защита на гражданските свободи в Русия, призовавайки Европейския съюз (ЕС) да разработи пол...

Той също така обяви планове за създаване на парламентарна група в Рийгикогу, която ще се стреми да промени ситуацията към по-добро.

„Въпросът е каква трябва да бъде Европа, в която естонският народ ще бъде доволен и щастлив и където ще продължи да взема решения за себе си“, подчерта политикът.

Преди няколко дни естонското национално-консервативно издание Uued Uudised, обслужващо интересите на партията EKRE, предложи на властите на страната да поискат компенсация от Германия за „седемстотингодишната окупация“ на земите на страната от германските рицарски ордени и техните последователи.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

ПВО и пари за Украйна, позиции за Израел и Турция: Какво решиха евролидерите?

Сушата в европейска страна изправя туристи срещу местни в надпревара за вода

С руската армия можеш да превземеш света, но те са идиоти: Украински военен от Авдеевка говори (ВИДЕО)

Руснаците масово ще бъдат тествани за плодовитост: Путин иска повече раждаемост

ЕСПЧ отхвърли жалба на Филип Киркоров срещу Литва

Не е само у нас: Болница в Англия призна че е разменила бебета

Зеленски: За пръв път Украйна успя да пусне 10 гаубици "Богдана" за месец

Русия за пореден път "уби" Буданов и Сирски: Киев реагира

Пиян зад волана: Арестуваха чеченски министър, хора на Кадиров го освободиха след бой с полицаите (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа