X
 
 

Euraktiv: Според ЕК Андрей Бабиш е в конфликт на интереси

359 0
Euraktiv: Според ЕК Андрей Бабиш е в конфликт на интереси
Снимка: Getty Images/Guliver
Одит на Европейската комисия потвърди, че чешкият министър-председател е в конфликт на интереси, поради предишната си бизнес империя, която е вложил в доверителни фондове, предава Euroactive, като се позовава на информация от електронното издание на чешкото списание Respekt.

Европейската комисия заяви, че е изпратила резултатите от одита на чешките власти, но съобщи, че съдържанието е поверително, защото одитната процедура е в ход, цитира изданието Агенция "Фокус".

Протести в Чехия заради опасения, че премиерът се пази от съд

Хиляди протестираха в Чехия срещу назначаването на Марие Бенешова за министър на правосъдието. Протестиращите смятат, че Бенешова ще се...

Говорител на чешката холдингова компания "Agrofert" заяви, че компанията няма информация за резултатите от одита. Компаниите от групата на "Agrofest", които са ядрото на активите на Андрей Бабиш, са оценени от списание "Forbеs" на 3,5 млрд. долара и са едни от най-големите получатели на субсидии от Европейския съюз за земеделие и инвестиционни проекти.

Те се управляват от два доверителни фонда от 2017 г., като споразумение е направено, за да може Бабиш да отговори на местния закон за конфликт на интереси. По-рано той повтори в телевизионен дебат, че е изпълнил всички законови задължения.

Предварителният одит, който изтече през юни, навежда на мисълта, че страната може да бъде изправена пред задължението да върне милиони евро помощ от ЕС, предоставени на компаниите от "Agrofest".

Actualno.com припомня, че през юни чешкият министър-председател Андрей Бабиш и правителството му оцеляха при вот на недоверие, предизвикан от твърденията, че милиардерът е въздействал върху правилата за разпределяне на евросредства, за да може да се облагодетелства холдингът му "Agrofest". Ообвинението излезе след доклад на ОЛАФ. Управлението му е беллязано със серия от скандали и протести. Можете да прочетете още в тази статия.

Андрей Бабиш бе назначен за втори път за премиер на Чехия

Чешкият президент Милош Земан назначи Андрей Бабиш за министър-председател за втори път, давайки му нов шанс да формира правителство. Т...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители