Евразийският съюз става факт след година

40789
Евразийският съюз става факт след година
Снимка: Getty Images / Guliver

Евразийският икономически съюз – структура, която ще конкурира Европейския съюз, ще започне своята дейност на 1 януари 2015 г. Това обяви руският президент Владимир Путин след среща с колегите си от Казахстан и Беларус. Алиансът ще замени много по-свободния митнически съюз между трите страни, съществуващ в момента, а амбицията на Путин е към него скоро да се присъединят Украйна и Армения, съобщава Стандарт Нюз.

Путин обеща, че Евразийският икономически съюз ще се превърне в нов източник на растеж за всички участващи. "Правителствени представители на тройката (Русия, Казахстан и Беларус) са готови с проекта за институционалната част от споразумението за Евразийския икономически съюз", каза Путин. "Този документ определи международния правен статут, организационните рамки, целите и механизмите на това как съюзът ще работи от 1 януари 2015 г.", допълни президентът. "Създаваме Евразийския съюз, за да засилим икономиките си, да осигурим хармоничното им развитие и сближаването им с оглед модернизация и подобряване на конкурентоспособността", заяви още Путин. По думите му е е приета пътна карта за влизането на Армения в двете обединения, но работата по процеса ще продължи.

Путин отново бе избран за политик на годината в Русия

Руският президент Владимир Путин отново беше избран за политик на годината в страната си, предаде БГНЕС. Путин е спечелил най-много от...

Вчера Путин обяви, че ще помогне на Беларус с 2 милиарда долара заеми през следващата година. След среща с колегата си Александър Лукашенко руският президент посочи още, че са подписани споразумения за военнотехническо сътрудничество и информационна сигурност.

По-рано Русия отпусна заем от 3 милиарда долара на Украйна, като изкупи държавни облигации. Акцията бе част от по-мащабното споразумение за кредитиране от 15 милиарда долара, договорено между Путин и украинския президент Виктор Янукович в замяна на отказа на Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС. Вчера Янукович посочи, че Украйна ще продължи преговорите с ЕС, но бъдещо споразумение ще трябва да отговаря на националните интереси на страната.

В същото време рейтинговата агенция Standard and Poor's повиши прогнозата по дългосрочния рейтинг на Украйна от негативна на стабилна. Според агенцията 15-те милиарда долара, обещани на Украйна от Русия, ще помогнат на страната да покрие финансовите си нужди в идната година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа