Евродепутатите настояват за спешни мерки срещу опашките от камиони по границите на ЕС

770
Евродепутатите настояват за спешни мерки срещу опашките от камиони по границите на ЕС
Снимка: Getty Images

Дългите опашки за тежкотоварния трафик на границите трябва да бъдат решени чрез предоставяне на пълноправно членство в Шенген на Румъния и България и приемане на специално законодателство.

Това настояване отправиха чрез резолюция евродепутатите. Законодателният орган поиска действия на ЕС за справяне с дългите срокове за чакане на тежкотоварните превозни средства по границите на ЕС и призовава Съвета на ЕС бързо да вземе решение относно пълноправното членство в Шенген на Румъния и България.

Евродепутатите посочват, че поради различни фактори, вкл. недостатъчен технически капацитет, недостиг на персонал и продължителни проверки на товарите, стотици товарни превозни средства се задържат всеки ден по вътрешните граници на ЕС, включително границите между държавите членки на ЕС от Шенген и държави извън Шенгенското пространство, където превозните средства са изправени пред изключително дълги периоди на изчакване и закъснения.

Още: Бивш служебен премиер: Скандалите у нас не се отразяват добре на досието ни за Шенген

Гладкото и ефикасно преминаването на границите на тежкотоварните превозни средства трябва да се гарантира с конкретни мерки, казват евродепутатите, които отбелязват, че дългите опашки от товарни превозни средства по външните граници на ЕС със страните от Западните Балкани са особено тревожни.

Румъния и България трябва да станат пълноправни членове на Шенген през 2024 г., заявиха евродепутатите.

Това натрупване на тежкотоварни превозни средства по границите може да се отрази неблагоприятно на здравето и условията на труд на водачите, пътната безопасност и дейността на предприятията за превоз на товари, както и да окаже отрицателно въздействие върху конкуренцията и функционирането на единния пазар на ЕС, твърдят евродепутатите. Те също така отбелязват въздействието върху здравето на европейските граждани чрез замърсяването на въздуха, водата и шумовото замърсяване.

Членовете на ЕП отбелязват, че на 30 декември 2023 г. Съветът реши да премахне контрола по въздушните и морските граници между Шенгенското пространство и Румъния и България. Решението обаче не отговаря на най-големия и най-неотложен проблем, а именно преминаването на сухопътните граници, където продължават да се извършват проверки. Ето защо евродепутатите отново заявяват подкрепата си за пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген по отношение на България и Румъния. По-конкретно, Съветът следва да приеме възможно най-бързо и не по-късно от средата на 2024 г. решение относно пълното прилагане на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България, твърдят евродепутатите.

Още: България е готова за "въздушен" Шенген: Ето какво се променя от 31 март (СНИМКИ)

За да се справят с проблемите на границите, членовете на ЕП биха искали да видят обвързващи законодателни мерки за създаване на стандарт за целия ЕС от средно една минута за обработка на тежкотоварни превозни средства на граничните контролно-пропускателни пунктове в рамките на ЕС; законодателство, което да позволи на водачите на камиони да използват по-малки гранични пунктове, когато основните артерии са затворени за поддръжка на пътищата, за да се избегне зависимостта на водачите от произволни действия от страна на отделните държави; както и по-нататъшни усилия от страна на държавите от ЕС за засилване на трансграничното сътрудничество в борбата с кражбите на товарни превозни средства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

"Газ като наркотици": Как Молдова може за една нощ да свали Путиновия режим в Приднестровието

Часов Яр ще стане изходен пункт за руската офанзива срещу Константиновка: Украински военен

Чехия установи: Руски агенти са взривили оръжейните складове във Врбетице през 2014 г.

Първият министър на Шотландия подава оставка

Нивото на река Ишим в Тюменска област достигна исторически максимум (СНИМКИ+ВИДЕО)

Въоръжено нападение в Русия: Убити и ранени полицаи (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа