Европейците все по-рядко почиват в чужбина

5507
Европейците все по-рядко почиват в чужбина
Снимка: Getty Images / Guliver

На фона на спада, който отчита туристическият сектор у нас вследствие на отлива на руски туристи, жителите на Западна Европа няма да успеят да запълнят празнината по родните хотели. Все по-малко европейци предпочитат да почиват в чужбина и обикновено прекарат ваканцията си през летните месеци в собствената си страна, сочат данни на Евростат. Тенденцията е такава поне от няколко години.

Испанците и французите, оказва се, наистина много рядко напускат границите на своята страна. През 2013 г. едва 7,5 процента от почиващите през лятото испанци са предпочели чужбина, като повече от 92,5 процента от тях са избрали да прекарат лятната си ваканция в собствената си страна.

Защо американците са фенове на климатиците, а европейците - не толкова?

Климатът в щатската столица Вашингтон и в германската Берлин е почти идентичен. Но има една значителна разлика между двете столици &nda...

Във Франция положението не е особено по-различно от това в пиренейската страна. Едва 11,3 процента от излезлите в летен отпуск французи са предпочели чужбина през 2013 г.

Италианците също предпочитат възможностите за туризъм в собствената си страна, като 78,5% от излезлите в лятна ваканция италианци са предпочели да останат в Италия по време на своя отпуск.

Британците, които традиционно са една от най-пътуващите в чужбина нации, също все по-рядко предпочитат да напускат страната си, за да почиват другаде. През 2013 г. едва 32,8% от излезлите в летен отпуск британци са предпочели да прекарат почивката си извън границите на Острова.

Все още една от най-пътуващите в чужбина през лятото европейски нации остава германската. 35,2% от излезлите във ваканция германци са предпочели чужбина през 2013 г.Но още повече са почиващите в чужбина холандци (40,3%) и ирландци (50%).

Къде най-често бягат от войната сирийските бежанци?

Всеки пети сирийски гражданин към днешна дата е бежанец. От началото на конфликта през лятото на 2011 г., по данни на ООН, над 4 милион...

Белгийците, оказва се, представляват най-пътуващата в чужбина европейска нация през летните месеци, поне що се отнася до данните от 2013 г. Само 19,9% от отпочиващите си от работата белгийци са предпочели родината си пред чужбина.

За разлика от повечето европейски страни, процентът на пътуващите в чужбина българи се увеличава значително, особено през последните години, като по данни на НСИ всяка година техният брой нараства с около 10 процента. През 2013 г. около 20% от почиващите през лятото българи са прекарали лятната си ваканция извън България, като Гърция е основната за нашенците туристическа дестинация.

Източници на данните: Евростат (Eurostat); Агенцията за пазарни проучвания „Ноема”; НСИ.

Автор:Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа