Европейска директива пази разобличителите на корупция

3362
Европейска директива пази разобличителите на корупция
Снимка: Getty images/Guliver

Повече сигурност за лицата, подаващи сигнали за нередности, предвижда Директивата за закрила на разобличителите, приета днес от Съвета на ЕС.

Новите правила ще изискват създаването на сигурни канали за съобщаване както в рамките на частни или обществени организации, така и на публични. Правилата регламентират защита срещу отмъщение и изискват от националните органи да информират подобаващо гражданите и да обучават държавните служители как да третират сигналите за нарушения. Държавите членки на общността ще разполагат с две години да транспонират новите правила в националното си право, съобщават от „Прозрачност без граници“.

Вече три месеца Антикорупционната комисия чака новия си шеф

Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) продължава да е без назначен постоянен председател вече трети месец, след като през юли дотогавашни...

Одобрените правила предвиждат при организации с над 50 служители или общини с над 10 000 жители да се въвежда задължението да се създадат ефективни и ефикасни канали за докладване. Сигнализиращите лица ще трябва да спазват йерархия на докладване. Първо ща използват вътрешните канали в рамките на своята организация, преди да се обърнат към външни канали, създадени от публичните органи. Лицата обаче, подаващи сигнали за нередности, няма да загубят своята защита, ако решат да използват най-напред външни канали. Защитените могат да сигнализират за нарушения широк кръг лица - например служители, включително държавни и на национално/местно равнище, доброволци и стажанти, членове без изпълнителни функции, акционери и др. Новите правила ще обхванат области като обществените поръчки, финансовите услуги, предотвратяването на изпирането на пари, общественото здраве и много други. С оглед на правната сигурност, в приложение към директивата е включен списък на всички обхванати законодателни инструменти на ЕС. Държавите членки могат да разширят този списък, когато прилагат новите правила.

С новите изисквания се въвеждат предпазни мерки, които да защитават сигнализиращите лица от отмъщение, като например отстраняване от работа, понижение и сплашване. Тези, които оказват съдействие на сигнализиращите лица, като колеги и роднини, също са защитени. Директивата съдържа и списък на всички мерки за подкрепа, които ще бъдат въведени в полза на сигнализиращите лица.

Сигнализираните органи и дружества се задължават да подават обратна информация в срок от 3 месеца, с възможност за удължаване до 6 месеца в обосновани случаи.

Само 10 страни от ЕС имат всеобхватен закон за защита на лицата, сигнализиращи за нарушения. На равнище ЕС съществува законодателство само в няколко сектора (най-вече в областта на финансовите услуги), което включва мерки за защита на лицата, сигнализиращи за нарушения.

Тръмп временно блокирал военната помощ за Киев заради корупция

Американският президент Доналд Тръмп е наредил временно да се блокира отпускането на военна помощ за Украйна заради високото равнище на...

Приблизителната стойност на пропуснатите ползи поради липсата на защита на лицата, сигнализиращи за нарушения, само в областта на обществените поръчки възлиза на 5,8 - 9,6 милиарда евро годишно за общността като цяло за 2017 г., според проучване на ЕК.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа