Европейският съвет и Европейският парламент се скараха за бюджета на ЕС за 2017 г.

1887
Европейският съвет и Европейският парламент се скараха за бюджета на ЕС за 2017 г.
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейският парламент (ЕП) поиска 1,5 млрд. евро допълнително, с които да се подпомогнат младежите при намиране на работа. ЕП върна всички съкращения в проектобюджета, направени от Съвета.

Това решение на Европейския парламент моментално беше последвано от контрареакция на Европейския съвет, който не прие повечето предложения на евродепутатите. Най-сериозното възражение е срещу цялостната бюджетна рамка, приета от ЕП, както и искането за вноските от отделните страни-членки - според Съвета то е прекалено завишено. Заради това е стартирана съгласувателна процедура - предстоят срещи между Съвета и ЕП, за да се постигне компромис, като крайният срок е 17 ноември тази година. Ако ЕП и Съветът не успеят да постигнат споразумение за бюджета на ЕС за 2017 г. до края на помирителната процедура, Европейската комисия трябва да представи нов проектобюджет.

Исканията на ЕП

Евродепутатите определиха общите бюджетни кредити за 2017 г. на стойност 160,7 милиарда евро за поети задължения (с 4,1 млрд. евро повече в сравнение с проектобюджета на ЕК) и 136,7 млрд. евро за плащания (с 2,5 млрд. повече).

„ЕС е изправен пред безпрецедентен брой различни предизвикателства. Ако сериозно искаме да се справим с тях, ни трябва добре финансиран бюджет на ЕС. Когато договорихме МФР за периода 2014-2020 г., в Европа пристигаха много по-малко бежанци годишно. Сега броят им е над милион. Трябва да отчетем, че обстоятелствата са се променили. Трябва ни цялостен преглед на МФР и по-амбициозен бюджет на ЕС. Сегашната МФР не е актуална“ каза докладчикът по частта на Европейската комисия Йенс Гайер.

ЕК предложи бюджет за Европейския съюз за следващата година

Европейската комисия предложи бюджет от 134,9 млрд. евро за Европейския съюз през следващата година. Бюджетът е под формата на плащания...

„Парламентът реши да задържи 20% от плащанията за бивши комисари в резерв, докато Комисията не наложи по-стриктен кодекс за поведение, който да предотврати конфликт на интереси и феномена „въртяща се врата.“ Удряме бившите комисари там, където боли, в джоба. Аз съм напълно убеден, че поставянето на тези пари в резерв ще подтикне Комисията да действа в светлината на скорошните разкрития и за да спечели отново доверието на гражданите“, каза докладчикът по останалите раздели Индрек Таранд.

Резолюцията относно позицията на ЕП по бюджета на ЕС за 2017 г. бе одобрена с 446 гласа „за“ към 184 „против“, с 60 „въздържали се“.

Младежи, работни места и растеж

Членовете на ЕП добавиха 1,5 милиарда евро в бюджетния кредити за поети задължения за Инициативата за младежка заетост с цел да се помогне на млади хора, които отчаяно търсят работа.

Те решиха също да бъдат възстановени напълно първоначалните бюджети на Механизма за свързване на Европа (CEF), който финансира инфраструктурни проекти, и програмата Хоризонт 2020, която подкрепя изследователски проекти. И двете програми бяха подложени на съкращения, за да се увеличи финансовия принос от страна на ЕС към Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ). Посоченото допълнително финансиране е на стойност 1,24 млрд. евро над предложеното в проектобюджета.

ЕК предлага 143,5 млрд. евро бюджет за ЕС за догодина

Европейската комисията предложи бюджет на ЕС за 2016 г. в размер на 143,5 милиарда евро, с които да се подкрепи възстановяването на е...

Евродепутатите уточниха, че тези допълнителни фондове следва да бъдат финансирани чрез суми, които ще бъдат освободени при текущия в момента междинен преглед на Многогодишната финансова рамка на ЕС.

Бежанска и миграционна криза

Относно бежанска и миграционна криза евродепутатите считат, че финансирането на бежанското споразумение между ЕС и Турция, и на други ad hoc фондове и инструменти, не трябва да бъде за сметка на външната дейност и политиката за развитие на ЕС. Те дълбоко се съмняват, че средствата за проекти в трети страни са достатъчни с оглед на настоящата бежанска и миграционна криза. Поради тази причина, върнаха всички съкращения на Съвета в тази област.

Селско стопанство

С 600 млн. евро повече бяха увеличени разходите за селскостопанския сектор с цел овладяване на кризата и ефекта от руското ембарго в сектора за производство на млечни продукти.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа