Европол на първа линия в подготовка за живот след Brexit

1572
Европол на първа линия в подготовка за живот след Brexit

Европол е на път да се превърне в първата европейска институция, която ще вкуси живота без Великобритания като директен резултат от Brexit.

Лондон трябва да реши в следващите месеци дали иска да подпише новите правила, разширяващи правомощията на Европейската полицейска служба по отношение на борбата с тероризма или да се откаже. Ако се случи второто, тя ще загуби достъп до стотици бази от данни, които съдържат информация от регистрационни табели за автомобили, през притежание на оръжие и организирани престъпни групи до заподозрени в тероризъм, пише Politico.eu.

“Изборът да остане или да се откаже ще бъде голям политически и конституционален тест за Великобритания, нещо като предварителен тест за член 50 (от Договора за Европейския съюз)", каза британският евродепутат Клод Морайс.

Норвегия може да блокира връщането на Великобритания в ЕАСТ

Норвежките власти предупредиха, че може да блокират всеки опит на Великобритания да се върне в Европейската асоциация за свободна търго...

Великобритания е жизненоважна част от Европол и ЕС би желал да запази нейните възможности в сферата на разузнаването и полицейските сили и след като Brexit се случи. С назначаването на британеца Джулиан Кинг за еврокомисар по сигурността ЕК създаде ново поле от отговорности в борбата срещу тероризма, организираната престъпност и киберпрестъпленият и използва силните страни на Великобритания в тази област.

Въпросът е дали Лондон ще отвърне на комплимента с все така продължаващо участие в Европол или ще предпочете да напусне в изолация, „поемайки отново контрол“ над политиката си за сигурност, по думите на кампанията за напускане на ЕС.

"И Кинг, и Мей (Тереза Мей стана премиер на Великобритания след оттеглянето на Дейвид Камерън) са привърженици на оставането като част от Европол. Въпреки това, напускането на полицейската служба може би ще е част от цената, която ще платим за значимия и голям референдум", смята Морайс.

Новите правомощия на Европол, съгласувани след терористичните атаки в Париж и Брюксел, ще влязат в сила през май 2017 г. Те бяха одобрени от страните членки на ЕС и Европейският парламент малко преди референдума за членството на Великобритания в Съюза. С тях евродепутатите ще имат повече права над агенцията, докато националните правителства ще са задължени да споделят повече информация с базираната в Хага Европол.

В бъдеще трябва да бъде по-лесно за Европейската полицейска агенция да създаде специализирано звено или точки за достъп, за да реагира на надигащи се терористични атаки или сериозна престъпна дейност. Това би дало възможност „работата да се свърши“, по думите на служебно лице от Европол.

Британските спецслужби се готвят за терористични атаки

Британските специални служби разследват поне 4 случая, свързани с подготовката на терористични атаки в Обединеното кралство, а полици...

Миналата година британските служби инициира 2 500 случая на междугранични разследвания и операционна подкрепа в рамките на Европол, става ясно от данните на агенцията. Това означава, че Великобритания е една от най-ангажираните в работата на Европол сред страните от ЕС, пише още Politico.

Лондон е също така и един от основните източници на разузнавателна информация в базите данни на Европол във връзка с тежки престъпления и организирана престъпна дейност, заяви говорител на агенцията, добавяйки, че висши британски полицейски служители ръководят основополагащи проекти в рамките на 4-годишен план за действие за подобряване на координацията между националните полицейски служби в ЕС. Това е проект, наречен Политически цикъл на ЕС.

За момента не е постигнат консенсус във Великобритания за ценността на Европол, като агенцията има както привърженици, така и критици сред експертите в областта на сигурността. Ако се оставят настрани различните гледни точки между настоящи и бивши служители по сигурността, каквото оставането в Европол, след като нейните правомощия се разширят през следващата година, би било проблематично, тъй като това ще оспори идеята за Brexit.

След като се активира член 50 и Великобритания започне преговорите за напускане на ЕС, Лондон вече няма да припознава властта на Европейския парламент над британското законодателство и национална политика, както и няма да има право на глас върху бъдещи промени в правомощията и структурата на Европол.

"Правителството трябва да вземе решение по този въпрос“, каза висш британски правителствен служител. Ние обаче сме наясно, че докато напускаме ЕС, сътрудничеството по въпросите на сигурността с европейските партньори ще продължи, добави официалното лице.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа