Евротунелът иска от Лондон и Париж 10 млн. евро заради бежанците

5615
Евротунелът иска от Лондон и Париж 10 млн. евро заради бежанците
Снимка: Gettyimages.com

Операторът на евротунела иска 10 млн. евро от Великобритания и Франция за покриване на разходите за извънредни мерки, които транспортната връзка между Европа и Острова беше принудена да предприеме заради бежанската криза в Кале, съобщи в. "Индипендънт".

Операторът на тунела съобщава, че през първите 6 месеца от годината са изразходвани 13 млн. евро за допълнителни мерки за сигурност. За сравнение същата сума е похарчена за цялата 2014 г."Властите подценяват положението с миграцията. В Кале има повече мигранти, отколкото властите признават. Мисля, че става дума за около 5000", заяви Жак Гунон. Според него британското правителство се е съгласило да възстанови 4,7 млн. евро, и от компанията са поискали още 9,7 млн. евро от междуправителствената комисия (съвместен английско-френски орган, наблюдаващ аспектите на сигурността, свързани с тунела).

От оператора припомнят, че струпването на бежанци в Кале през юни доведе до нарушаване работата на съоръжението и предупреждават, че подобно нещо може да се случи и в бъдеще, поради което са необходими извънредни разходи в областта на сигурността през втората половина на годината. Исканите от оператора 14,4 млн. евро са повече от направените от оператора разходи от 13 млн. евро за допълнителни заграждения, персонал, камери и други мерки за сигурност, тъй като около 1,4 млн. евро за изплатени като компенсации основно на туристи. Според говорител на компанията властите изглежда били изненадани от скока на мигрантите от 500 на 5000.

Евротунел поиска средства от междуправителствената комисия през 2001-2002 г. поради друга бежанска вълна.

През транспортното съоръжение през първата половина от годината са преминали 752 000 камиона и 1,16 млн. леки коли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа