Фалшиви храни - новата мода на престъпния свят

27677
Фалшиви храни - новата мода на престъпния свят
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Производството на „фалшива” храна се превръща във все по-доходоносен бизнес за мафиотски структури и банди, които досега печелеха от наркотрафик, пише в свой материал британският вестник Independent.

Причината за преразпределението на насочеността на бизнеса е, че наказанията за производство на фалшиви хранителни продукти са много по-малки, отколкото за наркотрафик. Оказва се обаче, че производните на истинската храна продукти са не по-малко опасни, отколкото наркотиците – защото рискът за алергичните към определени вещества хора е също толкова висок, колкото от свръхдоза дрога.

Вредната храна ни изкушава, когато сме в лошо настроение

Нездравословната храна ни привлича най-много, когато сме без настроение, сърдити или тъжни. Ако сме в добро настроение никак не сме тол...

Във Великобритания вече има заловени фалшификати на хранителни продукти – например бонбони за деца, които съдържат канцерогенна червена боя (Родамин B). Британските власти са хванали през почивните дни камион с 40 тона такива бонбони. Заловени са и 22 тона дългозърнест ориз, които са щели да бъдат продадени като „басмати”.

Според Роб Уейнрайт, директор на Европол, бизнесът с фалшиви хранителни стоки вече е част от икономиката на подземния свят. Статистиката на европейската служба сочи, че откакто в сила е операцията Opson, която се провежда заедно с Интерпол, са заловени 1200 тона фалшиви хранителни продукти и 430 хил. литра фалшиви напитки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com