Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансова помощ и споразумения за сигурност: Какво получи Украйна на срещата на Г-7 в Италия? (ОБОБЩЕНИЕ)

14 юни 2024, 00:36 часа • 3442 прочитания

На 13 юни лидерите на страните от Г-7 се споразумяха да отпуснат заем в размер на 50 млрд. долара на Украйна, който да бъде финансиран от печалбите от замразените руски активи. В рамките на срещата в Бари, президентите на САЩ и Украйна подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност.

Още: Фон дер Лайен: Г-7 изпрати сигнал на Путин, че няма да спечели войната

"Потвърждавам пред вас, че постигнахме политическо споразумение за предоставяне на допълнителна финансова подкрепа на Украйна в размер на около 50 млрд. долара до края на годината", заяви италианският премиер Джорджа Мелони, която беше и домакин на срещата.

Зеленски благодари за подкрепата

Украинският президент Зеленски, който също беше поканен на срещата, благодари за оказаната подкрепа. Той заяви, че тези 50 млрд. долара ще бъдат насочени "както към отбраната, така и към възстановяването". Той призова съюзниците на Киев да отидат по-далеч и действително да конфискуват замразените активи на Русия.

Още: Зеленски от Г-7: Срещата на върха дава ясна подкрепа за Украйна, международното право и справедливия мир (СНИМКИ)

Зеленски за пореден път изтъкна нуждата от повече ПВО системи, с които Киев да отблъсква неспирните руски атаки по енергийната инфраструктура на Украйна. „Със споразумението на Г-7 за използването на печалбата от замразените руски активи изпращаме силен сигнал на Украйна, че ще я подкрепяме в борбата за свобода толкова дълго, колкото е необходимо, но и знак за руския президент Владимир Путин, че не може да спечели“, каза председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в кулоарите на срещата на Г-7.

Отговорът на Москва

"Използване на средства, на практика откраднати от Русия, за военните авантюри на киевския режим, е престъпно и цинично и представлява пореден удар за международното право". Това заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова. Изявлението ѝ дойде, след като страните от Г-7 се споразумяха да финансират Украйна с 50 млрд. долара от печалбите от замразените руски активи.

Още: "Престъпно и цинично": Москва с реакция за финансирането за Киев със замразените руски активи

Захарова се закани, че руската реакция ще бъде „болезнена“ за Брюксел. Според говорителя на Кремъл подобен ход ще подкопае световната финансова система и ще доведе до последици за европейските компании в Русия. Планът ще има и преки последици за европейските компании в Русия, посочи тя. "Има достатъчно европейска собственост и капитал, както знаете - говорители на нашето правителство са говорили за това няколко пъти", каза тя, намеквайки за национализации.

САЩ и Украйна подписаха споразумение за сигурност

В рамките на срещата в Бари, президентът на САЩ Джо Байдън и украинският му колега Зеленски подписаха историческо 10-годишно споразумение за сигурност. Според споразумението САЩ ще предоставят на Украйна редица видове въоръжения и обучение. Вашингтон се закле да защитава своя съюзник "сега и в бъдеще".

Сделката, която е подобна на тази, която САЩ имат с Израел, задължава Вашингтон да обучава украинските военни, да предоставя отбранително оборудване, да провежда съвместни учения и да работи заедно в областта на сътрудничеството в отбранителната промишленост.

Още: Официално: САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност (ВИДЕО)

Зеленски определи споразумението като „мост към членство в НАТО за Украйна“. „Споразумението заявява, че Америка подкрепя бъдещото членство на Украйна в НАТО и признава, че нашето споразумение за сигурност е мост към членството на Украйна в НАТО", каза Зеленски на пресконференция с президента на САЩ Джо Байдън. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес