Foreign Policy: Германия трябва да излезе от еврозоната, не Гърция

18644
Foreign Policy: Германия трябва да излезе от еврозоната, не Гърция

Воденичният камък, който дърпа европейската икономика към дъното, не е Гърция, а Германия. Това твърди в свой анализ авторитетното издание Foreign Policy.

Причината за всичките беди на валутния съюз на ЕС и т.нар. дългова криза се крият в търговския излишък на Германия, твърди FP. И много често се забравя: да имаш търговски излишък означава да финансираш нечий търговски дефицит.

Еврозоната и Гърция с принципно споразумение

Предварително споразумение за удължаване на спасителната програма на ЕС и МВФ вече има. То е изготвено от финансовите министри на стран...

Излишъкът на търговския баланс се получава тогава, когато държавата реши да харчи по-малко, отколкото печели – когато се появят излишък от спестявания, обемът на които надхвърля вътрешните нужди. Тази държава предоставя кредити от своите излишни спестявания на други икономики, финансирайки по този начин способността на другите страни да харчат повече, отколкото те произвеждат и при наличие на търговски дефицит да купуват излишната продукция на своя кредитор. Страната с голяма производителност може да притежава необходимите средства за натрупването на излишъци, докато страната с по-малка производителност е по-вероятно да вземе дълг, отколкото да харчи от спестяванията си, от които се нуждае. Но като цяло търговският дисбаланс възниква не заради конкурентните предимства на една държава над друга, а в резултат на решения, засягащи това, колко пари се натрупват и къде тези спестявания трябва да се съхраняват – вътре в страната или в чужбина.

Какви са последиците от германския търговски излишък - научете в Expert.bg.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com