Франция и Германия търсят компромис за реформи в еврозоната

2635
Франция и Германия търсят компромис за реформи в еврозоната
Снимка: iStock/Guliver

Франция и Германия са решени да постигнат компромис по предложенията на президента Еманюел Макрон за решителни реформи на еврозоната, заяви френски правителствен източник пред Франс прес след разговори между двете правителства.

Париж и Берлин се надпреварват да преодолеят пропастта между амбициозната програма на Макрон за реформи в ЕС и по-сдържания и разумен подход на канцлера Ангела Меркел с наближаването на срещата на високо равнище на еврозоната на 29 юни.

Експерт от БАН: Когато еврозоната кихне, България хваща пневмония

В момента икономиката на България е по-нестабилна, започваме пак да натрупваме дисбаланси. Голям риск има в имотния пазар, който трябва...

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер прекара около 14 часа в събота в хотел в Париж със своя германски колега Олаф Шолц, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Макар преговорите, които продължиха до ранните часове на неделя, да не доведоха до споразумение, министрите обсъдиха "всички нерешени въпроси" и постигнаха "значителен напредък", каза източникът.

"Все още имаме работа, преди да се споразумеемв по пътна карта", продължава източникът, добавяйки "няма споразумение за нищо, докато няма споразумение за всичко" и че Льо Мер и Шолц планират по-нататъшни преговори през следващата седмица.

Макрон е на път да помири европейците с Европейския съюз, след като години на строги икономии и масови миграционни потоци стимулираха възхода на популистките и националистическите партии. Той се възползва от британското гласуване за напускане на блока като шанс за по-тясна интеграция, с цел да се предприемат значителни промени преди европейските избори през май 2019 г.

Но Германия и други северноевропейски държави се сепнаха от призивите му да дадат на еврозоната свой собствен голям фонд "за тежки дни", опасявайки се, че фискално по-разумният север ще трябва да поеме някои негативи заради по-разточителния юг.

Меркел иска по-голямо икономическо сближаване в еврозоната

Канцлерът на Германия Ангела Меркел дава днес за пръв път подробен отговор на Еманюел Макрон за реформа на еврозоната, приемайки идеята...

В интервю миналата седмица, дни след като евроскептичното правителство влезе в Италия, Меркел направи някои отстъпки.

Тя каза, че най-голямата икономика на еврозоната ще подкрепи призива на Макрон за инвестиционен фонд, който да помогне на по-бедните европейски страни да наваксат в областта на науката, технологиите и иновациите.

Размерът на фонда обаче остава основна причина за раздора, като Меркел казва, че трябва да бъде "в долния край на двуцифрено число в милиарди евро", докато Макрон призова за бюджет в размер на "еквивалента на няколко процента от БВП на еврозоната ".

Меркел също така разясни предложенията си за усъвършенстване на фонда за спасяване на еврозоната в Европейски валутен фонд - при строги условия за отпускане на заеми и при условие, че държавите-членки запазят надзора над органа.

Кабинетът на Макрон приветства отстъпките и по време на посещение в Берлин в петък Льо Мер призова Германия „да отиде и по-нататък“.

ЕС излезе с предложение за бюджет на еврозоната

ЕС обяви скромен план, с който да отговори на амбициите на френския президент Еманюел Макрон за бюджет на еврозоната. „Това е з...

"Това е смел отговор, който върви в правилната посока", каза Льо Мер пред АФП. „Достатъчен ли е? Не. Мислим, че вие трябва да продължите напред и че това е уникална историческа възможност да постигнем значителен напредък към по-добро интегриране на еврозоната", каза той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа