Франция употребява три пъти повече антибиотици от Холандия

2222
Франция употребява три пъти повече антибиотици от Холандия
Снимка: Pixabay

Трябва да се направи много по отношение на консумацията на антибиотици във Франция, въпреки че тя се стабилизира и дори леко намаля след медийните кампании.

Тази констатация е част от доклад, публикуван по повод Световната седмица за рационално използване на антибиотици.

Мост се срути край Тулуза, има пострадали (СНИМКИ и ВИДЕО)

Един човек е загинал при срутването на мост над река Тарн североизточно от Тулуза, предава TACC, като уточнява, че лек автомобил и ками...

Целта на тази седмица е да привлече вниманието на обществото към антибиотичната резистентност (фактът, че някои бактерии сега стават резистентни към антибиотици), което световните здравни власти считат за основна заплаха, предаде БГНЕС.

Оценката на Френската агенция за обществено здраве се отнася до антибиотици, продавани с рецепта, в градовете (извън болниците), които са 93 процента от общото потребление. Тя се основава на два показателя: броя на консумираните дози и броя на рецептите.

Като се вземе предвид първият показател, консумацията на антибиотици в градската медицина се „стабилизира“, след като се повиши между 2014 и 2016 г. Тя е 22,5 дози на 1000 жители през 2018 г., в сравнение с 22,7 през 2009 г. За да получат по-точна информация, здравните власти използват нов показател - брой на рецептите - тази година. Той показва, че консумацията на антибиотици е намаляла с 15 процента между 2009 г. и 2018 г. (от 2,81 на 2,38 на 1000 жители на ден).

„И в двата случая е доста обнадеждаващо. Въпреки това все още има дълъг път, тъй като Франция остава един от най-лошите ученици в Европа: тя е на трето място по консумация на антибиотици сред европейските страни (зад Гърция и Кипър)4, казва Бруно Коинярд, директор по инфекциозните заболявания в общественото здравеопазване във Франция.

Елисейският дворец потвърди за среща в нормандския формат през декември

Елисейският дворец официално потвърди провеждането на срещата на върха в нормандския формат (Русия, Украйна, Франция и Федерална републ...

Ако се комбинира консумацията в "градската" медицина и болниците, "Франция има 25,3 дози на 1000 жители на ден, но средното за Европа е 19,8", каза д-р Коинярд. Страната с най-добри резултати е Холандия с приблизително 9,7 дози, което означава, че във Франция се консумират три пъти повече антибиотици. Според доклада „здравното осигуряване може да спести 400 млн. евро, ако потреблението във Франция е същото като това на Холандия“.

Как се обяснява тази френска специфика, която продължава въпреки препоръките? С „практиките и историята на достъпа до лекарства, които варират в различните страни“, казва Коинярд. Във Франция „грижата за пациентите много се основава на лечение: пациентът чака рецепта и лекарства след консултация. Навиците трудно се променят и ето културните и емоционални аспекти на предписването на антибиотици.

Някои лекари ще искат „да достигнат широк спектър от лечение“ и ще се опитат да решат проблема с антибиотично лечение още от самото начало, вместо да кажат на пациента да се върне за консултация през следващите няколко дни, ако е необходимо. Предизвикателството е не само да се предписват по-малко лекарства, но и по-добре е да се мисли за избора на типа антибиотици или продължителността на лечението, която може да бъде по-кратка, казва Коинярд.

Ако потреблението намалява при деца след 14 години, то се увеличава при хора над 65 години, популация, която е „крехка и по-предразположена към инфекции“, обяснява Коинярд. Освен това общото потребление варира в зависимост от региона на Франция. По този начин средното за страната е надвишено на Лазурния бряг и Горна Франция и е по-ниско в Лоара, Оверн-Рона-Алпи и Бретан.

Във Франция заваля сняг, един загина и хиляди останаха без ток

Най-малко 140 хиляди къщи останаха без ток в югоизточната част на Франция поради силни снеговалежи, а един човек загина, съобщи БГНЕС, ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com