Фрегатата "Адмирал Макаров" вероятно ще е новият флагман на Черноморския флот

16978
Фрегатата "Адмирал Макаров" вероятно ще е новият флагман на Черноморския флот
Снимка: Radziun / CC BY-SA 4.0

Ракетната фрегата "Адмирал Макаров" по проект 11356 може да стане новият флагман на Черноморския флот (ЧФ) на Русия след потъването на крайцера "Москва", съобщи ТАСС. „Адмирал Макаров“ е на въоръжение в 30-а дивизия надводни кораби на Черноморския флот на Руската федерация от края на 2017 г. и е кръстен в чест на вицеадмирала на руския императорски флот Степан Осипович Макаров. На 6 май се появи информация, че фрегатата „Адмирал Макаров“ предполагаемо е била ударена от ракета „Нептун“ и гори край Змийския остров, но тази информация не беше потвърдена. Дори се появиха кадри с фрегатата в пристанището на Севастопол.

„Адмирал Макаров“ е третата фрегата от морската зона на проект 11356. Спусната е на вода в Балтийско море на 2 септември 2015 г., екипажът е сформиран през януари 2016 г. На 27 декември 2017 г. е предаден на ВМС. Корабът е бил част от постоянната групировка на руския флот в Средиземно море. Корабът е въоръжен с ракетна система за самозащита „Щил-1“, крилати ракети „Калибър-НК“, установка А-190 с калибър 100 мм, реактивна система за залпов огън, торпеда и зенитна артилерия. Може да носи и хеликоптер Ка-27 (или Ка-31).

Фрегатата е част от серия стражеви кораби, всеки от които е с водоизместимост около 4000 тона, скорост 30 възела и автономност на плаване 30 дни. Те са предназначени за унищожаване на надводни кораби и плавателни съдове, подводници и наземни обекти, както и за патрулиране и охрана на морските пътища.

Още на 13 май украинският журналист Роман Цимбалюк, който е бил кореспондент на УНИАН в Москва, съобщи, че командването на Черноморския флот е решило да замени потъналия на 14 април крайцер „Москва“ с фрегатата „Адмирал Макаров“.

По думите на Цимбалюк в момента оперативната група на флота е разположена именно върху този кораб. Но според Цимбалюк командването е готово за варианта, че „Адмирал Макаров“ може да повтори съдбата на крайцера „Москва“, затова и на него са му подготвили замяна. В такъв случай щафетата на флагман на Черноморския флот ще премине към фрегатата „Адмирал Есен“ от същата серия.

Междувременно на 17 май Главното разузнавателно управление на МО на Украйна обяви, че командващият Черноморския флот на Руската федерация вицеадмирал Игор Осипов е бил отстранен и арестуван заради загубата на крайцера "Москва". Разследва се и неговият заместник – вицеадмирал Сергей Пинчука.

Управлението отбеляза, че от началото на пълномащабната инвазия в Украйна руската армия не е изпълнила нито една от стратегическите задачи, а некомпетентността на руския военен елит „надмина всички очаквания на световната общност“.

„За да намалят последствията от бъдеща политическа и наказателна отговорност, властите на Кремъл се опитват да обвинят за всички неуспехи и поражения командирите на окупационните части и формирования. Ръководството на окупационната страна започна издирването на виновните в най-добрите сталински традиции“, се казва в съобщението.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Украйна ударила още един руски кораб в Черно море, теглят го към Крим?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа