Г-20: Brexit повишава риска за световната икономика

1779
Г-20: Brexit повишава риска за световната икономика
Снимка: Getty Images/Guliver

Британският вот за напускане на Европейския съюз повишава риска за световната икономика. Това заявиха финансовите министри от Г-20 в неделя по време на среща в Китай, предаде AFP.

Резултатът от референдума на 23 юни във Великобритания „добавя несигурност в глобалната икономика“, отбеляза Лу Дживей, финансов министър на Китай, който е домакин на срещата, предаде "Фокус"

Оланд е съгласен да даде време на Мей за подготовката на преговорите за Brexit

Френският президент Франсоа Оланд обяви, че е съгласен да даде време на Тереза Мей, която е премиер на Великобритания, за да "подготви"...

Но той допълни, че страните от ЕС са решени „да предприемат проактивни действия във връзка с възможните икономически и финансови последствия, произтичащи от референдума в Обединеното кралство“.

Излизането на Великобритания от ЕС няма да стане бързо. Може би ще отнеме две години, но дотогава всичко си остава по старому. Хората от други страни ще продължат да пътуват и са свободни да работят в Обединеното кралство, да търсят помощ от британските социални служби по същия начин както и британските граждани. Това каза пред БНР белгийският еврокомисар по сигурността, социалните въпроси, уменията и трудовата мобилност Мариан Тейсен.

"Какъв ще бъде резултатът от преговорите по напускането? Това е въпрос към всички ни, но трябва да почакаме", допълни тя.

Тейсен добави какво е виждането ѝ за единния пазар. По думите й единният пазар е едно цяло. "Неговата концепция е такава - свободното движение на работници, свободата на предоставяне на услуги, свободата на движение на стоки и капитали, но това важи само за пълноправните членки на ЕС", каза тя.

Борис Джонсън иска ЕС да остави "врата" за сътрудничество с Великобритания

Новият британски външен министър Борис Джонсън призова в понеделник ЕС да остави място за бъдещо сътрудничество по стратегически въпрос...

"Какви ще са бъдещите отношения с Великобритания като трета страна извън Съюза, като цяло зависи от преговорите. Много е трудно отсега да кажа за какво ще се преговаря", заяви още Тайсен.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа