Г-7 запазва санкциите срещу Русия и се фокусира върху климатичните промени

21186
Г-7 запазва санкциите срещу Русия и се фокусира върху климатичните промени
Снимка: Getty Images/Guliver

Страните от Г-7 ще прилагат санкциите си срещу Русия, докато нарушенията на примирието в Украйна продължават. Освен това, наказателните мерки може да бъдат засилени, ако конфликтът ескалира. Това са се разбрали лидерите на седемте най-водещите индустриални държави по време на среща в замъка "Елмау" в Баварските Алпи.

Лидерите от Г-7 подкрепиха също така поставянето на задължителна цел за ограничаване на глобалното затопляне до 2 градуса по Целзий в сравнение с прединдустриалните равнища. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция след края на срещатата.

Лидерите на страните от Г-7 призоваха да се ускори приемането на ТПТИ

Лидерите на държавите от Г-7 настояват преговорите по спорното споразумение за свободна търговия между ЕС и САЩ ТПТИ да бъдат ускорени....

Държавните и правителствените ръководители са се договорили още да набират по 100 милиарда долара годишно за борба с изменението на климата до 2020 година, предаде БНР.

Меркел окачестви консултациите като изключително продуктивни. Германският канцлер заяви, че страните от Г-7 са обсъдили редица теми, сред които ситуацията в Украйна, климатичните промени, световните болести, борбата срещу тероризма и бедността. Германският канцлер се обяви още за политическо решение на украинската криза. Тя заяви, че страните от Г-7 осъждат анексирането на Крим от Русия, което е в нарушение на международното право, ще запазят санкциите срещу Москва и имат готовност да ги засилят, ако това е необходимо. 

Смятаме, че конфликтът в Югоизточна Украйна може да бъде решен единствено политически на основата на Минските споразумения. Обединихме се около позицията, че вдигането на санкциите ще бъде обвързано с прилагането на тези споразумения. Готови сме при ескалация на ситуацията, макар че не желаем това, да засилим санкциите.

Позицията бе потвърдена и от президента на САЩ Барак Обама, който също даде пресконференция след края на срещата на Г-7. "На срещата на Г-7 решихме, че докато продължаваме да търсим дипломатическо решение (на кризата в Украйна), ще запазим санкциите срещу Русия докато не спре да нарушава задълженията си съгласно Минското споразумение. Подчертаваме ясно, че ако е необходимо, ще въведем значителни допълнителни санкции", каза той. 

Западът наложи санкции срещу Русия след анексията на Крим, като една от мерките бе изключване на Москва от срещите на Г-8, която от тогава се събира във формат Германия, Великобритания, Франция, Италия, САЩ, Канада, Япония. 

Твърдият тон срещу Русия доминира на срещата на Г-7

След като за близо две десетилетия терминът Г-8 се превърна в устойчиво понятие в световната политика. Днес обаче се случва третата сре...

Американският президент обяви още подкрепата на Вашингтон на намирането на изход от гръцката дългова криза. "В Европа подкрепяме усилията за намиране на път, който ще помогне на Гърция да извърши ключови реформи и да се върне към растеж в силна, стабилна и развиваща се еврозона", каза той. 

В днешните консултации към ръководителите от Г-7 се присъединиха управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, както и ръководителите на Ирак, Етиопия, Тунис, Либерия, Сенегал и Нигерия за участие в дискусиите за заплахата от "Ислямска държава" и помощта за развитие. 

На пресконференция след края на днешните консултации британският премиер Дейвид Камерън подчерта значимостта на икономическата и националната сигурност в световен план и обяви конкретни планове за засилване на сътрудничеството с правителството на Ирак в борбата срещу "Ислямска държава". 

"Не може да имаме икономическа без национална сигурност и обратното. На тази среща на върха постигнахме напредък и по двете. Можем да засилим икономическата сигурност с борба срещу корупцията, сключване на търговски споразумения и насърчаване на екологичното производство... От гледна точка на стъпките за по-добра защита на нашите граждани, мисля, че най-голямото предизвикателство е ислямския екстремизъм и насилието", заяви Камерън. 

Барак Обама изрази увереност, че групировката "Ислямска държава" в крайна сметка ще бъде разгромена и изгонена от Ирак, но това ще отнеме време. Според него успехът срещу джихадистите ще зависи от ефективна международна коалиция, подкрепяща иракския министър-председател Хайдер ал Абади. 

Меркел: Ние имаме нужда от Русия

Русия си остава важен партньор в други формати за разговори. Ние създадохме Нормандския формат за решаване на украинската криза. Имаме ...

Срещата на Г-7 се проведе при безпрецедентни мерки за сигурност с над 20 хиляди полицаи, грижещи се за безопасността на политиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com